Dnevne novosti

Predlaže se ubrzavanje postupka zapošljavanja kadrova za korištenje EU fondova

14.04.2017 07:35 ZAGREB, 13. travnja 2017. (Hina), Vlada je u četvrtak u Saboru uputila izmjene Zakona o državnim službenicima kojima je cilj ubrzanje postupka zapošljavanja na poslove upravljanja i kontrole korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova, a premijer je, vezano uz pismo ministrice regionalnog razvoja Gabrijele Žalac ministru zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića, kazao kako je slična pisma dobilo više ministara, a sve u cilju boljeg povlačenja sredstava iz EU fondova.
Premijer se osvrnuo, kako je rekao, na rasprave u javnosti o korespondenciji dvoje ministara te podsjetio da je na zatvorenom dijelu sjednica Vlade u više navrata rekao kako je Uskrs rok za identifikaciju svih uskih grla kad je riječ o apsorpciji sredstava i postupcima vezanim uz provedbu europskih projekata.

"Nije ministar Dobrović jedini koji je dobio pismo", kazao je te naveo da je ministrica Žalac pisala i potpredsjednici Vlade Martini Dalić te potpredsjedniku Vlade Ivanu Kovačiću, kao i ministrici Nadi Murganić te ministrima Milanu Kujundžić, Olegu Butkoviću i Pavi Barišiću.

"Prema tome, riječ je o pismima koje imaju za cilj povećati učinkovitost svih tijela koje su uključena, stoga od ove korespondencije ne treba raditi ono što nije. Riječ je o normalnoj komunikaciji i ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je povlačenje sredstava u okviru ove financijske perspektive", poručio je premijer.

Očekuje da nakon Uskrsa budu donesene nove konkretne odluke te da se ojačaju kadrovi koji su, kako je rekao, u stanju administrirati sve predstojeće projekte. Mediji su prenijeli dijelove prepiske ministrice Žalac i ministra Dobrovića, odnosno zamjerke ministrice zbog propusta koje je napravilo  Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a zbog kojih Hrvatska još ne može početi koristiti gotovo dvije milijarde eura iz EU fondova.

Izmjene zakona upućene u saborsku proceduru za cilj imaju jačanje administrativnih kapaciteta u sustavima upravljanja europskim strukturnim i investicijskim fondovima te ishođenja dozvola za rad sustava za upravljanje programima i provedbu fondova Europske unije, a radi ostvarenja reformske mjere maksimalnog ubrzanja raspisivanja natječaja za povlačenje sredstava Europske unije.

Predlaže se brži i jednostavniji postupak zapošljavanja na poslove upravljanja i kontrole korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova te općenito ubrzavanje i pojednostavljivanje postupka zapošljavanja ostalih državnih službenika.