Dnevne novosti

Pence s japanskim vodstvom o Sjevernoj Koreji

18.04.2017 07:41 TOKIO, 18. travnja 2017. (Hina/dpa)  - Američki potpredsjednik Mike Pence trebao bi se u utorak sastati s japanskim premijerom Shinzom Abeom u kontekstu porasta zabrinutosti zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa.Pence će posjetiti Japan nakon Južne Koreje. 
Tijekom posjeta demilitariziranoj zoni na granici Južne i Sjeverne Koreje u ponedjeljak poručio je Pjongjangu da je američko strpljenje potrošeno, no i dodao kako SAD nastoji uspostaviti sigurnost mirnim sredstvima.Pence je također upozorio Pyongyang da ne ispituje odlučnost predsjednika Donalda Trumpa niti snagu američkih oružanih snaga u regiji.Trump je poslao američke ratne brodove prema Korejskom poluotoku, dok Pyongyang navodno planira provesti još jedan nuklearni test.

U New Yorku, zamjenik sjevernokorejskog veleposlanika Kim In Ryong upozorio je u ponedjeljak kako bi nuklearni rat mogao izbiti u bilo kojem trenutku na korejskom poluotoku, optužujući Ameriku za "opasno zveckanje oružjem".Sjeverna Koreja nije uspjela u pokušaju ispaljivanja balističkog raketnog projektila u nedjelju, dan nakon što je Pyongyang obilježio 105. obljetnicu rođenja pokojnog vođe i osnivača Kim Il Sunga.

Prošle je godine Sjeverna Koreja podigla nuklearne i raketne programe, provodila dva nuklearna ispitivanja i lansirala 20 balističkih projektila.Očekuje se kako će Pence i Abe pozvati Kinu da učini više u poticanju Sjeverne Koreje na samokontrolu.