Dnevne novosti

Ministarstvo branitelja otvorilo u Vukovaru ispostavu ureda za zatočene i nestale

03.05.2017 07:12 VUKOVAR, 2. svibnja 2017. (Hina), U Hrvatskoj se još uvijek traga za 1541 osobom nestalom u Domovinskom ratu od kojih je 567 s područja hrvatskog Podunavlja, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je u utorak u Vukovaru, zajedno s predstavnicima stradalničkih udruga, otvorio ured Područne ispostave Istok Ministarstva branitelja.
"Želimo svim osobama vratiti indentitet i omogućiti njihovim obiteljima dostojan vječni pokoj i mogućnost da se mogu pomoliti. I to je jedan od glavnih ciljeva Ministarstva hrvatskih branitelja - rasvjetljavanje sudbine nestalih osoba u Domovinskom ratu", poručio je ministar Medved. Rekao je da je on osobno, kao i predstavnici udruga, iznimno nezadovoljan rezultatima potrage, ali kako će ministarstvo ustrajati u potragama za nestalim osobama.

Također je kazao kako će jedna od zadaća novootvorenog ureda Područne ispostave Istok, pored zaprimanja informacija, biti i pokretanje, u suradnji s pravosudnim tijelima, postupaka za odgovornost za teška kaznena djela ratnog zločina.

"Otvaranjem ispostave, kao i ispostave Jug koju namjeravamo otvoriti u Splitu ubrzat će se proces traženja i terenskih aktivnosti u potrazi za nestalim osobama", najavio je ministar Medved. Po riječima predsjednice Saveza udruga obitelji zatočeni i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljane Alvir, stradalničke udruge već godinama se zalažu za jačanje ekipiranosti timova Ministarstva branitelja koji tragaju za sudbinama nestalih iz Domovinskog rata.

"Godinama smo govorili da na tome radi premali broj ljudi. Mi znamo da su informacije u Srbiji i da je Srbija glavni problem, ali isto tako smo govorili da je potrebno proširiti angažman na svim nivoima", rekla je Alvir.