Dnevne novosti

Predstavljen projekt obrane od poplave Karlovca vrijedan 120 milijuna eura

05.05.2017 07:20 KARLOVAC, 4. svibnja 2017. (Hina), Projekt obrane od poplave grada Karlovca u osam faza, vrijedan 120 milijuna eura, predstavljen je u četvrtak građanima u  Gradskoj vijećnici na tribini na kojoj je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao da je dokumentacija jučer predana Ministarstvu gospodarstva na proceduru uvrštavanja u strateške projekte Republike Hrvatske. 
Hrvatske vode i Grad Karlovac potpisali su danas i sporazum o suradnji na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa za teren na kojem će se graditi protupoplavni objekti. Kako je rekao gradonačelnik Damir Jelić, grad se obvezao da će Hrvatskim vodama o svojem trošku staviti na raspolaganje dva pravnika - jednog zaposlenog i jednog novozaposlenog - kako bi plan obrane od poplave bio završen do 2023. godine po prioritetima, s tim da će se opasnost od poplave pomalo smanjivati svake godine. 

Gradonačelnik Damir Jelić tom je prilikom izloženost Karlovca čestim poplavama ilustrirao izjavama djece u jednom vrtiću, koja su na pitanja što rade vatrogasci odgovorila da pomažu ljudima u poplavi. Zbog ozbiljnosti problema, grad će pomoći iako, kako je rekao, nema namjeru preuzeti na sebe rješavanje svih 11.000 imovinsko-pravnih predmeta, ali pomoći će da se rješenja pronađu što prije. 

Đuroković je rekao da je u posljednje vrijeme postignut velik napredak u pripremi dokumentacije za završetak gradnje objekata obrane od poplave u Karlovcu. Završena je studija izvodljivosti koja će omogućiti iskorištavanje novca Europske unije do 85 posto od ukupne investicije, a po projektnoj dokumentaciji, dio protupoplavnih objekata već je dobilo građevinsku dozvolu.

Primjerice, za trideset dana bit će objavljen natječaj za prvu dionicu, protupoplavni zid u Drežniku, a sljedeće će godine početi radovi i u Logorištu te na nasipima na lijevoj obali, rekao je. Zamolio je građane koji posjeduju zemljište na trasi budućih nasipa da budu kooperativni jer Hrvatske vode nikoga ne žele oštetiti, nego otkupiti zemljište po realnim cijenama. 

Budući da su se dosadašnje procjene za završetak objekata obrane od poplave kretale između 300 i 400 milijuna kuna, Đuroković je objasnio da se ulaganjem od 120 milijuna eura na tom području želi postići i učinkovita obrana Siska, koji je nizvodno na Kupi i na rijeci Savi. 

To se odnosi na veliku retenciju Kupčinu, nizvodno od Karlovca, koju puni odterentni kanal Kupa-Kupa, čiji je kapacitet, nažalost, iskorišten samo dvadesetak posto jer dosad nije riješen čvor Brodarci, rekao je te dodao kako je i tu u tijeku natječaj za izradu projektne dokumentacije za gradnju objekta koji bi omogućio da višak vode vodnog vala prije odlaska u Karlovac bude usmjeren u kanal i dalje u retenciju Kupčinu. 

Retencija Kupčina mogla bi prihvatiti stotinu milijuna prostornih metara vode i tako u velikoj mjeri sniziti vodostaj Kupe u samom gradu Karlovcu, rekao je Đuroković.