Dnevne novosti

Mimica i Bulc: Građane najviše zanima budućnost EU, pobjeda Macrona 'vjetar u leđa'

09.05.2017 07:25 RIJEKA, 8. svibnja 2017. (Hina), Hrvatske građane najviše zanimaju pitanja vezana uz budućnost Europske unije, a njoj je pobjeda Emmanuela Macrona dobar vjetar u leđa, kazali su u ponedjeljak na druženju s građanima u Rijeci europski povjerenici za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica i promet Violeta Bulc. 
Prije početka razgovora Violeta Bulc, slovenska predstavnica u EK, kazala je novinarima kako je ovakav oblik izravne komunikacije s građanima pokrenut pošto se u Europskoj komisiji utvrdilo da većina građana EU-a nema dojam da se njihov glas čuje u središnjim tijelima EU.

Važnost davanja prilike građanima da izravno razgovaraju s onima koji stvaraju politiku EU-a posebno je važna danas, u vrijeme jačanja ekstremizma u EU, rekla je Bulc. "U Europi nam je danas potreban konstruktivan i kritički dijalog, građani su zbunjeni i trebaju dobiti jasne odgovore", istaknula je Bulc. Mimica je kazao da su na dosadašnja četiri razgovora s građanima organiziranim u Hrvatskoj dominirala pitanja vezana uz bojazan za budućnost EU i želju da se ona učini što čvršćom i stabilnijom.

Violeta Bulc je, odgovarajući na pitanje koliko je rezultat predsjedničkih izbora u Francuskoj "povoljan vjetar u leđa" EU, ustvrdila je da je Macronova pobjeda dobra vijest i simbolički događaj za EU jer novi francuski predsjednik snažno zagovara europske vrijednosti te pripada liberalnoj opciji.

Nakon što su tijekom razgovora s građanima predstavljeni rezultati ankete po kojoj više od dvije trećine sudionika smatra da se njihov glas ne čuje u središnjim tijelima EU-a, Bulc je kazala da se i oni trebaju priupitati koliko su sami poduzeli da pokrenu nešto u okviru ove integracije. Postoje mogućnosti djelovanja preko njihovih zastupnika u Europskom parlamentu, vlada, nevladinih organizacija, kazala je.

Ustvrdila je da se sada u svim zemljama EU ostvaruje rast i smanjuje nezaposlenost, a glavni su izazovi terorizam i migracijski valovi, koji daju veliku priliku ekstremistima da privlače građane širenjem straha.Kao posebnu vrijednost EU Neven Mimica je istaknuo solidarnost s manje razvijenim zemljama, navodeći rezultate ispitivanja po kojima više od 85 ispitanih građana EU-a želi da se nastavi s takvim pristupom.  

Dijalozi s građanima su neposredna forma razgovora s europskim povjerenicima  o širokom rasponu europskih tema i održavaju su od 2013. godine diljem Europe.