Dnevne novosti

Dodijeljene nagrade udomiteljima za izuzetne uspjehe u promicanju udomiteljstva

16.05.2017 07:15 ZAGREB, 15. svibnja 2017. (Hina), U povodu Međunarodnog dana obitelji Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dodijelilo je u ponedjeljak nagrade udomiteljima za ostvarene izuzetne uspjehe u promicanju i obavljanju udomiteljstva.
Povelje su dodijeljene udomiteljima Mandi Časek iz Varaždina, Mariji Cepanec iz Bjelovara, Mladenki Ravenski iz Ivanca, posthumno Ani Greguraš iz Vrbovca te Zdravku Nikoliću iz Vinkovaca. Državni tajnik Marin Strmota naveo je da u Hrvatskoj danas postoji 3100 udomiteljskih obitelji, oko 4900 korisnika te je istaknuo da je hrvatsko društvo tradicionalno po pitanju udomiteljstva s obzirom da ta tradicija postoji više od 100 godina. No, poručio je, na području medijske senzibilizacije i informiranja te afirmaciji obitelji "ima puno posla" te je potrebno jačati svjesnost o važnosti obitelji.

Strmota je istaknuo i da Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku provodi projekt deinstitucionalizacije te da je upravo deinstitucionalizacija djece u najmlađoj dobi i uključivanje u širu društvenu zajednicu misao vodilja tog ministarstva.

Udomitelji imaju naknade i opskrbnine svojih korisnika, a u budućnosti, kaže, valja razmatrati daljnja usavršavanja zakona o udomiteljstvu kako bi to do kraja bilo profesionalizirano.

Ekonomskim osnaživanjem žena osnažiti obitelj

Državna tajnica Margareta Mađerić istaknula je da se osnaživanjem obitelji osnažuje uloga žene u društvu. "Postojećim zakonima i zakonom o radu donesenim 2014. žene su stavljene u neravnopravniji položaj na tržištu rada pa su one te koje rade u smjenama, dežurstvima te na ugovorima na određeno.

Ekonomskim osnaživanjem žena osnažiti će se i obitelj, a imati ćemo i stabilnije društvo u cjelini", poručila je.Naglasila je da današnja suvremena obitelj pred sobom ima mnoštvo izazova zbog čega je, ističe, važna uloga institucija. Mađerić je zahvalila udomiteljskim obiteljima što skrbe za djecu kojima je neizmjerno potrebna pomoć i potpora, čime osobno sudjeluju u ostvarivanju mjera socijalne politike i zaštiti obitelji.