Dnevne novosti

BiH: Sud oslobodio optužene za prodaju "Energopetrola" konzorciju INA-MOL

08.08.2017 07:15 SARAJEVO, 7. kolovoza 2017. (Hina), Općinski sud u Sarajevu u ponedjeljak je donio nepravomoćnu presudu kojom je oslobodio krivnje devet osoba optuženih za nesavjestan rad u službi pri sklapanju ugovora s koncernom INA-MOL o prodaji  bosanskohercegovačke naftne tvrtke "Energopetrol".
Među optuženima su bili i Nedžad Branković, nekadašnji predsjednik vlade Federacije BiH te nekadašnji direktor "Energopetrola" Namik Bušatlić. Optužnica koja je podignuta u ožujku 2014. godine i obuhvatila je i sedam članova povjerenstva koje je odlučivalo o ponudama za prodaju većinskog vladina udjela u "Energopetrolu".U tom su povjerenstvu bili  Kasema Ćatović, odvjetnik Ahmeda Žilića, Mirko Puljić, sveučilišni profesor Sead Kreso, Safet Proh, Anka Šešlija i Alma Haseta.

Teretilo ih se za sklapanje štetnog ugovora kojim su tvrtka "Energoinvest" odnosno proračun Federacije BiH oštećeni za iznos od 32 milijuna konvertibilnih maraka (16,3 milijuna eura).Ugovor o prodaji većinskog vladinog udjela od 67 posto dionica  u "Energoetrolu" potpisan je 2006. godine u vrijeme kada je premijer Federacije BiH bio Ahmet Hadžipašić a Branković u toj vladi ministar da bi nakon Hadžipašićeve smrti postao premijerom.

U optužnici je bilo navedeno kako je Branković kao službena osoba propustio poduzeti mjere kojima bi se osiguralo da INA-MOL poštuju preuzete obveze o dokapitalizaciji "Energopetrola".