Dnevne novosti

EU poziva na poštivanje obveza iz SSP-a povodom trgovinskog spora Hrvatske i zapadnog Balkana

08.08.2017 07:15 BEOGRAD/BRUXELLES, 7. kolovoza 2017. (Hina), Sve strane trebaju poštivati obveze iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) EU-a i zemalja regije, stajalište je Europske unije u povodu trgovinskog spora Hrvatske i nekih zemalja zapadnog Balkana oko poljoprivrednih proizvoda, prenosi u ponedjeljak  iz Bruxellesa srbijanska novinska agencija Beta.
"Europska komisija još nije dobila pismo ministara četiri zapadnobalkanske zemlje koje traže da EK intervenira u trgovinskom sporu s Hrvatskom, ali je stajalište EU da sve strane trebaju poštivati obveze iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-a i zemalja regije", prenosi Beta iz Bruxellesa. Pozivajući se na izjavu neimenovanog predstavnika za tisak EU-a, Beta navodi kako je on isto tako naglasio da "EU podupire razvoj trgovine i ekonomsku integraciju".

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim uvodi pojačani fitosanitarni nadzor na uvoz voća i povrća iz nečlanica EU-a i povećava naknade za inspekcijski nadzor s 90 na 2000 kuna. "Ovaj dužnosnik EU je time odgovorio na pitanje kako Komisija i EU gledaju na zahtjev ministara trgovine Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije da Hrvatska hitno povuče 22 puta povećane naknade na uvoz voća i povrća, ili će te zemlje uvesti uzvratne mjere Hrvatskoj", objavila je Beta nakon današnjeg ministarskog sastanka zemalja regije u Sarajevu.

Prema saznanjima Bete, Europska komisija je u kontaktu s dužnosnicima država pogođenih novim pravilnikom hrvatskog ministarstva poljoprivrede i "trenutno procjenjuje nastalu situaciju", ali i kako se "nove mjere poklapaju s obvezama". Bruxelles dosad još nije službeno reagirao, ali Beta navodi kako je neimenovani dužnosnik EU izjavio kako Unija "poziva sve strane na suzdržanost" i kako bi se izbjeglo "zaoštravanje situacije".

Ministri Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, zemalja potpisnica CEFTA sporazuma o slobodi trgovine na zapadnom Balkanu, pozvali su u ponedjeljak nakon sastanka u Sarajevu Hrvatsku da hitno opozove odluku o drastičnom povećanju inspekcijske naknade na uvoz voća i povrća iz država koje nisu članice EU, što pogađa izvoznike zemalja regije. Od EK se traži da sudjeluje u rješavanju problema, a od Hrvatske da cijenu inspekcijskog nadzora prilagodi prosječnoj cijeni u zemljama Unije.