Dnevne novosti

Stručnjaci će u Dubrovniku raspravljati o migracijama i njihovu utjecaju na turizam

11.08.2017 07:20 ZAGREB, 10. kolovoza 2017. (Hina), Kako se svjetska migracijska kriza koja je dovela do otvaranja tzv. balkanske rute i sve većeg priljeva migranata i izbjeglica u Europu odrazila na društvene i gospodarske odnose na području Balkana te kakve izazove i prijetnje donosi turističkom, ali i zdravstvenom sektoru raspravljat će se na petodnevnom seminaru u Dubrovniku u organizaciji Sveučilišta Alma Mater Europaea.
Seminar "Migracije i integracija" održat će se od 28. kolovoza do 1. rujna na Interuniverzitetskom centru Dubrovnik (IUC), a okupit će stručnjake društveno-humanističke, ekonomske i medicinske struke. "Cilj našeg seminara je istaknuti izazove i prijetnje koje migrantska kriza donosi turizmu, stoga ćemo istražiti mogućnosti i pronaći rješenja za pitanja povezana s migracijama i turizmom. Kroz pet predavanja, polaznici će se upoznati s osnovnim konceptima socijalno-ekonomskih utjecaja migracija na Balkan i društvo, kroz povijest i danas. Polazeći od praktičnih primjera istražit ćemo inovativna rješenja u turizmu, s obzirom na migraciju kao dio suvremene stvarnosti na području Balkana.

Razgovori i kreativne radionice o tome kako promovirati pozitivan aspekt migracije i integrirati ih u ukupnu turističku promociju u regiji, bit će vrhunac tečaja", pojasnio je jedan od organizatora seminara, profesor Goran Gumze sa Sveučilišta Alma Mater Europaea u Mariboru.

Migracije i europsko tržište radne snage

Osim o ekonomskom utjecaju migracija na turizam na seminaru će s posebnom pažnjom biti obrađena i tema utjecaja migracija na europsko tržište radne snage. Zbog sve rapidnije depopulacije i iseljavanja na problem nestašice radnika žale se i brojni hrvatski poslodavci. Stručnjaci će osim najnovijih informacija na temu migracija na dubrovačkom panelu otkriti i moguća rješenja ovog ekonomski i društveno izazovnog problema. Drugi organizator dubrovačkog seminara "Migracije i integracije", profesor Nandu Goswami s Medicinskog univerziteta u Grazu, govorit će o medicinskim aspektima migracija.

O socio-ekonomskim aspektima predavat će stručnjak iz Burch University u Sarajevu Nermin Oruc.S medicinske točke gledišta kad su migranti u pitanju od presudne je važnosti pružiti im kvalitetnu zdravstvenu skrb budući da među njima ima ozlijeđenih, dehidriranih ili je riječ o srčanim bolesnicima, trudnicama, dijabetičarima...

Također, zbog traume koja je povezana s prisilnim migracijama mnogi od njih pate od fizičkih zdravstvenih problema, odnosno od emocionalnih ili mentalnih poremećaja koji zahtijevaju brz i profesionalan tretman. Osim toga zdravstveni sustav mora voditi računa i o mjerama za zaštitu od zaraznih bolesti, upozoravaju organizatori.

Strah od migranata plodno tlo za rasizam i diskriminaciju

Budući da je utjecaj masovnih migracija na lokalne zajednice u koje se doseljavaju većinom negativan - jer lokalno stanovništvo migrante vide kao prijetnju svom načinu života i kulturi, radnim mjestima, nacionalnoj sigurnosti i stabilnosti – države useljenja moraju kreirati pametnu migracijsku politiku. Naime, strah lokalnog stanovništva od ugroze često postaje plodno tlo za jačanje rasizma, diskriminacije, ksenofobije i netolerancije.

Stoga je važno da država kvalitetnom migracijskom politikom u potpunosti kontrolira situaciju na način da spriječiti moguće konflikte i diskriminaciju doseljenika te izgradi efikasne mehanizme integracije stranaca u društvo. Obično kroz edukativne radionice, savjetovanja, tečaje jezika, traženje posla, upoznavanje lokalne sredine i slično, pri čemu se prepoznaju specifične potrebe osjetljivih skupina.

Valja naglasiti da je kod integracije ključno da država useljenja (i)migrantima osigura formalna prava za sudjelovanje u ekonomskom, kulturnom, socijalnom i društvenom životu zajednice te prilagodbu standardima i vrijednostima svoga društva. No, istovremeno je važno da se pritom useljenici ne moraju odreći vlastitog kulturnog identiteta, ističu organizatori.