Dnevne novosti

KoHOM traži razgovor s Bandićem o koncesijama

18.08.2017 07:25 ZAGREB, 17. kolovoza 2017. (Hina), Koordinacija Hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u četvrtak je uputila javni apel gradonačelniku Milanu Bandiću za razgovor zbog, kako kažu, netransparentnog i krajnje sumnjivog načina na koji je Grad Zagreb ponudio koncesije za obavljanje djelatnosti primarne zdravstvene zaštite.
Riječ je o koncesijama za obiteljsku (opću) medicinu, te dentalnu, ginekološku i pedijatrijsku djelatnost u Zagrebu.  KoHOM u priopćenju ponovno podsjeća kako nadležni Gradski ured za zdravstvo nije, sukladno Zakonu, raspisao natječaj za dodjelu koncesije na području cijelog Zagreba. To, kažu, "baca sumnju na kriterije po kojima će se birati najpovoljniji ponuđači".

Stoga od Bandića traže da ih primi na razgovor, povuče "netransparentan natječaj za dodjelu koncesija" te  se raspiše novi natječaj sukladno zakonima, kao što je to slučaj u ostatku Hrvatske. Naime, prema raspisanom natječaju teoretski bilo bi moguće da koncesiju dobije netko bez dana radnog staža ili specijalizacije samo zato što ima dobro opremljenu ambulantu smještenu na području za koje se traži koncesija. 

U ostatku Hrvatske koncesije se dodjeljuju po načelu dobrovoljnosti, radnog staža te specijalizacije iz potrebne djelatnosti, no Grad Zagreb se, tvrde u KoHOM-u, odlučio za potpuno nejasne kriterije što otvara prostor za manipulacije. Stoga natječaj u Zagrebu smatraju velikom nepravdom prema liječnicima koji imaju sve uvjete da postanu koncesionari, ali i velikom opasnošću za pacijente koji bi mogli ostati bez medicinske pomoći kakva se očekuje.

Također, ovim putem upozoravaju javnost da je KoHOM gradonačelniku Bandiću, Gradu Zagrebu i Uredu za zdravstvo na ovu temu uputio i Predstavku, no do danas nije dobio odgovor.