Dnevne novosti

Putin želi smanjiti utjecaj države na internet i na medije

21.08.2017 07:05 MOSKVA, 21. kolovoza 2017. (Hina/AFP), Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u nedjelju da utjecaj države na internet i na medije treba "smanjiti, pa i otkloniti" dok su medijski prostor i internet u Rusiji izloženi pritisku vlasti.
"Ako samo društvo uvodi sustav moralnih i etičkih filtara, bilo bi dobro smanjiti, pa i otkloniti - a bolje bi bilo ovo potonje - utjecaj države u tom procesu", rekao je Vladimir Putin obraćajući se na Krimu sudionicima Nacionalnog obrazovnog foruma za mlade na Krimu."Ono što zakon zabranjuje treba biti zabranjeno svugdje, na internetu, na televiziji i u drugim glasilima", ipak je dodao Putin rekavši kako je "u kontaktu, iako ne stalnom, s direktorima naših glavnih televizijskih mreža".

Ove izjave dolaze u vrijeme strožeg nadzora koji zadnjih godina provode ruske internetske vlasti, a ta tendencija trenutačno jača u prilikama borbe s terorizmom. Ruska se oporba u velikoj mjeri koristi internetom.Tako je ruski parlament u srpnju donio zakon kojim u zemlji zabranjuje korištenje "anonymizersa", internetskih usluga koje omogućuju anoniman pristup mrežnim stranicama koje su blokirane u zemlji.