Dnevne novosti

Udruga pozdravlja natječaj za koncesije za javnozdravstvenu službu u Zagrebu

22.08.2017 07:15 ZAGREB, 21. kolovoza 2017. (Hina), Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite pozdravila je u ponedjeljak raspisivanje natječaja za dodjelu koncesija za javnozdravstvenu službu u Zagrebu, kojim se predviđa 71 mjesto za nove koncesionare, ističući da je raspisan nakon višegodišnjeg čekanja tijekom kojeg se u Zagrebu broj liječnika u koncesiji stalno smanjivao jer su nakon umirovljenja koncesionara ordinacije vraćane pod domove zdravlja.
"Nakon višegodišnjeg intenzivnog rada i isticanja potrebe nastavka davanja koncesija liječnicima koji to žele pozdravljamo raspisivanje natječaja. Nismo zadovoljni brojem mjesta u mreži koja se daju u koncesiju, jer je umjesto za potrebnih 200-tinjak, raspisan natječaj tek za 71 mjesto. No, i to je nada za sve koji žele koncesiju", istaknula je u priopćenju predsjednica udruge Josipa Rodić.

Natječaj je u završnoj fazi, no usprotivile su mu se Hrvatska liječnička komora (HLK) i Koordinacija Hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), tvrdeći da je Zagreb ponudio koncesije za obiteljsku (opću) medicinu, te dentalnu, ginekološku i pedijatrijsku djelatnost na netransparentan način, s nejasnim kriterijima za dodjelu koncesija, koji nisu u skladu sa zakonom po kojem 30 posto ordinacija treba ostati pri domovima zdravlja.

Udruga navodi kako podaci HZZO-a pokazuju da u Zagrebu postoji potreba za dodatnih 72 tima obiteljske medicine (Brezovica 1, Novi Zagreb-istok 4, Novi Zagreb –zapad 2, Podsljeme 5, Donja Dubrava 7, Gornja Dubrava 7, Maksimir 4, Pešćenica 1, Sesvete 11, Podsused Vrapče 2, Stenjevec 16, Trešnjevka jug 12 timova ).Istodobno, u četvrti Zagreb Centar postoji potreba za 20 timova opće medicine, a ugovoreno ih je 77 (57 timova previše), u četvrti Trnje potreba je za 23 tima, a ugovoreno ih je 32 (9 timova previše), a u Trešnjevci sjever za 37 timova dok je ugovoreno 41 (4 tima previše).

"Radi se o tome da mreža javnozdravstvene službe nije popunjena ali su timovi distribuirani mimo mreže", ističe udruga u priopćenju i naglašava da 65 takvih timova skrbi o malom broju pacijenata, daleko ispod propisanog minimalnog broja od 1275 osiguranika. Također upozorava da su kriteriji u natječaju za koncesije, koji je raspisao Zagreb 2010. godine, i kriteriji u ovogodišnjem natječaju identični osim u jednoj točci - prethodnoj suglasnosti Upravnog vijeća za zaposlenike domova zdravlja, koju su ovogodišnji ponuditelji trebali dostaviti kao dio ponudbene dokumentacije.

"Upravna vijeća su prema jasnim kriterijima sadašnje zakonske regulative, a to su popunjavanje mreže na način da 30 posto liječnika ostaje u domovima zdravlja i prema dužini radnog staža, dala suglasnost određenom broju liječnika. Svoju odluku su jasno i transparentno pisanim putem dostavili svakom ponuditelju, djelatniku tog doma zdravlja", tvrdi udruga.

Koncesionari primarne zdravstvene zaštite također poručuju kako je apsolutno neprihvatljivo da liječnici koji sudjeluju u nastavi fakulteta ili veleučilišta budu isključeni pri apliciranju na natječaj za dodjelu koncesije.