Dnevne novosti

U Zagrebu sastanak predsjednika Europske udruge studenata prava (ELSA)

24.08.2017 07:05 ZAGREB, 23. kolovoza 2017. (Hina), Premijer Andrej Plenković otvorio je u srijedu 70. Međunarodni sastanak predsjednika Europske udruge studenata prava (ELSA), koji se održava u Zagrebu od 23. do 27. kolovoza,poručivši kako je riječ o platformi koja mlade pravnike i studente prava učinkovito priprema za kvalitetniji osobni profesionalni ili politički angažman u budućnosti, ali ne zanemarujući ideju društvene odgovornosti.
Vizija je ELSA-e njegovanje svijeta utemeljenog na pravu, obilježenog kulturnom raznolikošću, istaknuo je premijer, a aktivnosti unutar organizacije ponajprije stvaraju određeni svjetonazor suradnje, razumijevanja, multilateralizma, lobiranja, te nude uvid u način na koji pravna struka funkcionira u Europi, "jer Europa je projekt sagrađen na pravu - sve što mi na europskoj razini radimo, ima pravni temelj i pravne posljedice".

Domaćin sastanka u zgradi Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je ELSA Zagreb, čiji je predsjednik bio Plenković za vrijeme studija na tome fakultetu. Bio je i prvi predsjednik ELSA-e Hrvatska, te 1993. predsjednik Međunarodnog odbora ELSA-e u Bruxellesu, što mu je, kako je rekao, jako puno koristilo u daljnjoj profesionalnoj karijeri.

Prednosti su još i veće u današnje vrijeme, kada je Hrvatska članica Europske unije, a mladi koji studiraju i završavaju fakultete su "Erazmus generacija", koja ima daleko veće mogućnosti mobilnosti i studiranja i kasnije rada, ocijenio je. Stoga je članstvo u ELSA-i ponajprije ulaganje u unaprjeđenje osobne kvalitete, bolje profesionalno pozicioniranje u budućnosti, jačanje svoje konkurentnosti. Ipak, mi imamo i širu ulogu društvene odgovornosti koju moramo odigrati u našim društvima, na našem kontinentu i globalno, poručio je Plenković.

Predsjednica ELSA Internationala Anastasia Kalinina istaknula je kako je riječ o najvećoj svjetskoj neprofitnoj i nepolitičkoj udruzi studenata prava i mladih pravnika, osnovanoj 1981. godine u Beču. "Organizacija trenutno djeluje u 43 europske države te okuplja više od 50.000 individualnih članova na gotovo 350 pravnih fakulteta, a sjedište joj je u Bruxellesu", rekla je Kalinina.

Cilj je organizacije doprinos pravnom obrazovanju raznim natjecanjima, simulacijama suđenja i seminarima, razvijanje međusobnog razumijevanja razmjenom studentskih praksi te promicanje društvene odgovornosti mladih pravnika u izgradnji pravednijeg svijeta, u kojem se poštuju ljudsko dostojanstvo i kulturna raznolikost, dodala je.Okupljenima je u auli rektorata Sveučilišta u Zagrebu dobrodošlicu poželjela prodekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivana Grgurev.

Ocijenila je kako se misija ELSA-e odlično uklapa u jedan od glavnih ciljeva toga fakulteta - poticanje izvrsnosti i međunarodne suradnje stvaranjem stimulativnog okruženja za osobni razvoj.