Dnevne novosti

Srbija mora platiti grčkoj kompaniji 40 milijuna dolara odštete - presuda

30.08.2017 07:10 BEOGRAD, 29. kolovoza 2017. (Hina), Srbija mora platiti oko 40 milijuna dolara nadoknade grčkoj kompaniji Mitilineos zbog ugovora o strateškom partnerstvu s Rudarsko-topioničarskim bazenom Bor (RTB) iz 1998. godine, objavili su u utorak beogradski mediji pozivajući se na odluku Međunarodnog arbitražnog suda.
To je epilog višegodišnje arbitraže koju je grčka tvrtka pokrenula protiv Srbije tražeći obeštećenje zbog obveza preuzetih ugovorom o strateškom partnerstvu, potpisanom dok su na snahzi bile ekonomske sankcije međunarodne zajednice prema Srbiji prije 19 godina. Međunarodni sud sa sjedištem u Ženevi presudio je da je Srbija prekršila svoje obveze prema Grčkoj i Mitilineosu, prenio je Reuters priopćenje te grčke tvrtke, navodeći da je iznos obeštećenja 40 milijuna dolara.

Mitilineos je tražio odštetu od 65 milijuna dolara, koliko je RTB Bor, navodno, dugovao tom grčkom partneru.Vlasnik grčke kompanije Evangelos Mitilineos, po časopisu Forbes jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, iskoristio je klauzulu iz ugovora s RTB-om po kojoj je "u slučaju spora nadležan sud u Ateni" te je prije nekoliko godina podmirenje dugova zatražio pred sudom.

Uprava RTB Bor je, kako podsjeća beogradska TV B92, sa Mitilineosom 1998. godine, u vrijeme ekonomskih sankcija, potpisala ugovor o strateškom partnerstvu po kojem su Grci za kupnju rezervnih dijelova i obrtna sredstva uložili 16,9 milijuna dolara, a Mitilineos u metalurške pogone RTB-a dopremao i koncentrat bakra. "Međutim, oko 4.000 tona crvenog metala, dobivenih topljenjem te sirovine, umjesto da se vrati Grcima, tijekom 2000. godine iskorišteno je za isplatu plaća radnicima RTB-a.  

Sada sud u Ženevi tvrdi da je Srbija neizravno opstruirala investiciju te grčke kompanije", prenosi TV B92.Sud je presudio da je "kroz niz zakonskih mjera od 2004. do 2012., koje su RTB Boru davale imunitet od prinudne naplate" zbog navodnog privatiziranja koje se nije dogodilo, Srbija neizravno i bez nadoknade preuzela Mitilineosovu investiciju.

Srbija je time "spriječila legitimna i razumna očekivanja Mitilineosa kao investitora da će dobiti pošten i pravedan tretman od države Srbije", priopćila je grčka tvrtka citirajući odluku suda. Rudarsko-topioničarski bazen Bor jedini je proizvođač bakra, zlata i srebra u Srbiji i svi njegovi proizvodi su izlistani su na burzi, a njihovu kvalitetu, potražnju, cijene i uvjete trgovanja uređuju važeći propisi svjetske burze obojenih metala. Država je RTB-u Bor u vrijeme preustroja otpisala oko 90 posto tzv. neosiguranih potraživanja, a riječ je o iznosu od oko milijarde eura duga RTB-a.