Dnevne novosti

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno usvojilo nove sankcije Sjevernoj Koreji

12.09.2017 07:05 NEW YORK, 11. rujna 2017. (Hina/Reuters), Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u ponedjeljak je jednoglasno usvojilo nove sankcije Sjevernoj Koreji nakon šestog i najjačeg nuklearnog testa koji je ta zemlja izvela 3. rujna te joj je nametnulo zabranu izvoza tekstila i ograničenje uvoza sirove nafte. 
Riječ je o devetoj rezoluciji o sankcijama Sjevernoj Koreji koja je izglasana jednoglasno u 15-očlanom Vijeću od 2006. godine, vezano uz njen balistički i nuklearni program. Sjedinjene Države ublažile su prvotni tekst rezolucije kako bi za nju pridobile potporu saveznice Pjongjanga Kine te Rusije.

Izvoz tekstila bio je 2016. drugi po veličini izvoz u Sjevernoj Koreji, nakon ugljena i drugih minerala, ostvarivši vrijednost od 752 milijuna američkih dolara, pokazali su podaci nadležne sjevernokorejske agencije.

Blizu 80 posto tog izvoza odlazi u Kinu. Rezolucija stavlja zabranu i na kondenzirani i tekući prirodni plin, ograničenje od 2 milijuna barela godišnje na prerađene naftne proizvode te ograničenje uvoza nafte na postojećoj razini.

Sjevernu Koreju na tom planu u prvom redu opskrbljuje Kina. Po riječima neimenovanog američkog dužnosnika, bliskog pregovorima unutar Vijeća, Sjeverna Koreja uvozi oko 4,5 milijuna barela naftnih prerađevina godišnje te 4 milijuna barela sirove nafte.

Sjedinjene Države založile su se za izglasavanje nove rezolucije UN-a s novim sankcijama Sjevernoj Koreji nakon što je ta zemlja objavila da je 3. rujna testirala hidrogensku bombu.