Dnevne novosti

SSSH: Eurostat dokazao loše stanje zaposlenosti u Hrvatskoj

15.09.2017 07:25 ZAGREB, 14. rujna 2017. (Hina), Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) upozorio je u četvrtak kako je, prema podacima Eurostata, Hrvatska na prvom mjestu u EU-u po istovremenom padu nezaposlenosti i zaposlenosti, što je posljedica loših javnih politika, a taj trend sve Vlade ignoriraju fokusirajući se na "šminkanje" statistike.
SSSH u priopćenju zahvaljuje Eurostatu na vjerodostojnim podacima o (ne)zaposlenosti u Hrvatskoj, te izražava žaljenje što zahvalnost ne može iskazati i hrvatskim javnim institucijama i političkom vodstvu, što se odnosi i na lijeve i na desne, odnosno na Vlade Milanovića, Oreškovića i Plenkovića.

Sindikat podsjeća da je proteklih dana predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović rekla kako "brojke o nezaposlenosti nisu točne“, na što su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada Marko Pavić odgovorili kako u Hrvatskoj "raste zaposlenost jer imamo 55.000 osiguranika HZMO-a više nego prije dvije godine", no nijedna od tih izjava nije točna.

Iako su brojke o registriranoj nezaposlenosti točne, razlog tome su iseljavanje (uzrokovano niskim plaća i uvjetima rada), brisanje nezaposlenih iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i nekoliko desetaka tisuća mladih uključenih u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR).

Izjave Plenkovića i Pavića o rastu zaposlenosti zbog porasta osiguranika HZMO-a nisu točne jer broj osiguranika u mirovinskom sustavu i broj zaposlenih nisu isto. Broj osiguranika uvijek je veći jer se kao osiguranici evidentiraju svi kojima se po bilo kojem ugovoru uplaćuje mirovinski doprinos, te zbog SOR-ovaca kojima se uplaćuje doprinos, ali se ne evidentiraju u zaposlenosti.

SSSH tvrdi da je "upumpavanje“ ogromnih sredstava u za poslodavce besplatnu radnu snagu proizvelo višestruke negativne posljedice na relativno malo tržište rada kakvo je hrvatsko. Masovna primjena SOR-a uzrokovala je pad zaposlenosti i plaća što za posljedicu ima nemogućnost života od rada u Hrvatskoj i iseljavanje. Ključne mjere demografske obnove mogu se provesti samo na tržištu rada, a ne osnivanjem posebnih ministarstava, smatra SSSH.

Dodatna je posljedica, koja će tek s vremenom izaći na površinu, neodrživost sustava socijalne sigurnosti, pa će ova Vlada i one iduće pribjeći snižavanju socijalnih prava "jer se moraju rezati troškovi iz proračuna". To znači da javnog novca za poslodavce ima, ali nema za radnike i socijalno ugrožene, upozorava SSSH.