Dnevne novosti

EK načelno poduprla francusko-njemački prijedog o graničnim kontrolama unutar schengena

15.09.2017 07:15 BRUXELLES, 14. rujna 2017. (Hina/Reuters), Europska komisija načelno je poduprla u četvrtak francusko-njemački prijedlog o tome da se i dalje dopuste granične provjere unutar zone slobodnog kretanja EU-a.
Pet zemalja schengenske zone - Njemačka, Francuska, Danska, Austrija i Norveška - obnovile su granične provjere 2015. nakon napada u Parizu, kao pokušaj da se kontrolira kretanja izbjeglica i migranata koji su dolazili u Uniju te godine u ogromnom broju. Schengenska pravila dopuštaju uvođenje takvih mjera kontrole granice do dvije godine, što je razdoblje koje istječe ove godine u studenom.

Njemačka i Francuska koje žele da se to razdoblje produži i da te mjere mogu uvoditi i u budućnosti, zatražile su od EU da promjeni sustav i da se trajanje produlji na maksimalno četiri godine. Zajednički prijedlog Pariza i Berlina, u koji je uvid imao Reuters, kaže da bi to bilo dobro u kontekstu dugoročne terorističke prijetnje, nakon serije islamističkih napada po Europi.

"Komisija priznaje da su se pojavili novi sigurnosni izazovi kao što su pokazali nedavni teroristički napadi u Barceloni i Turkuu", rekao je novinarima EU-ov povjerenik za migracije Dimitris Avramopulos nakon sastanka ministara unutarnjih poslova EU-a. Dodao je da će EK predložili ažuiriranje schengenskih pravila kasnije ovog mjeseca.