Dnevne novosti

Predstavljeni rezultati provedbe Programa za organizacije civilnoga društva

26.09.2017 07:15 ZAGREB, 25. rujna 2017. (Hina), Rezultati provedbi Programa za organizacije civilnoga društva u Republici Hrvatskoj 2009. - 2014. u okviru Fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške, koje je za cilj imalo osnažiti razvoj civilnoga društva i pojačati doprinos socijalnoj pravdi, demokraciji i održivom razvoju, predstavljeni su u ponedjeljak u muzeju Mimara
.Upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Cvjetana Plavša-Matić na konferenciji je naglasila da je s 1,3 milijun eura podržan 51 projekt koji je omogućio zapošljavanje 99 osoba i oko 300 volontera.Tijekom 18 mjeseci, u okviru programa raspisana su četiri natječaja, dodijeljen jedan predefinirani projekt i pokrenuta kampanja za sprječavanje govora mržnje na internetu koju je osmislilo i vodilo sedam mladih blogera.

Programom za civilno društvo u Hrvatskoj podržani su projekti jačanja zagovaračkih sposobnosti organizacija za ljudska prava, demokratizaciju i ravnopravnost spolova; lokalne inicijative za društvenu uključenost i solidarnost; inicijativa za djecu i mlade; održivost organiziranog civilnog društva te uključivanja Roma.

Kraljevina Norveška, Kneževina Lihtenštajn i Island od 1994. financiraju projekte u zemljama članicama Europskog gospodarskog prostora, kako bi se smanjile socijalne i ekonomske razlike unutar Zajednice, te ojačala bilateralna suradnju između zemalja članica.

U financijskoj perspektivi 2009. - 2014. zemljama korisnicama je bilo namijenjeno ukupno 1,8 milijardi eura, a ukupno je obuhvaćeno 16 zemalja korisnica u područjima zaštite okoliša, klimatskih promjena, civilnoga društva, djece i zdravlja, socijalnog razvoja, kulturnog nasljeđa, istraživanja i stipendija, posla i pravde te unutarnjih pitanja.

"Iskustvo koje smo imali pokazalo nam je koliko su ovakvi fondovi važni za razvoj civilnog društva i koliko će nam u idućem razdoblju ovakva podrška biti ključna", kazala je Plavša-Matić, ocijenivši da je ovo bio primjer dobre prakse kako se fondovi koji su usmjereni na organizacije civilnog društva mogu uspješno provesti.

Pavić: Za natječaje koji su namijenjeni civilnom društvu osigurano više od 800 milijuna kuna

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić naglasio je da Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva ima ključnu ulogu u njegovom razvoju te da je u sustavu Europskog socijalnog fonda kojim upravlja njegovo Ministarstvo, a na raspolaganju je više od 10 milijardi kuna u financijskoj perspektivi od 2014. do 2021.

"Samo za natječaje koji su namijenjeni civilnom društvu osigurano je više od 800 milijuna kuna za tu svrhu", kazao je.Ocijenio je da su projekti koji su provedeni u sklopu Programa doprinijeli razvoju civilnog društva u Hrvatskoj i to u sektorima socijalne pravde, demokracije i održivog razvoja.

Čestitao je Zakladi na uspješnom provođenju projekata te izrazio nadu da će u idućoj financijskoj perspektivi imati "jednako zadovoljavajuće i kvalitetno partnerstvo u rješavanju ključnih problema na kojima civilno društvo može biti uspješan primjer pilotiranja rješenja koja ta vlada može nakon toga usvojiti","Program fonda za organizacije civilnoga društva u Hrvatskoj ima cilj osnažiti razvoj civilnoga društva i pojačati doprinos socijalnoj pravdi, demokraciji i održivom razvoju.

Time se prepoznaje značaj organizacija civilnoga društva kao važnih dionika zdrave i stabilne demokracije, izgradnje uključivog društva te pomoći ranjivim skupinama izloženim opasnosti od isključivosti, diskriminacije i nejednakosti", istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac.

Naglasio je da je u novom financijskom razdoblju od 2014. do 2021. Hrvatskoj dodijeljeno 103,4 milijuna eura, a krajem ožujka ove godine u Zagrebu je i službeno pokrenut novi postupak pregovora za iduće programsko razdoblje, koji bi trebali završiti do kraja godine.

"Vjerujem da nas u budućnosti čeka još mnogo uspješnih projekata kroz koje će se i dalje smanjivati društvene i ekonomske razlike te jačati daljnja bilateralna suradnja Hrvatske s Kraljevinom Norveškom, Lihtenštajnom i Islandom", kazao je Žunac.