Dnevne novosti

Tribina: Novinari slabo koriste alate za ostvarenje prava na pristup informacijama

26.09.2017 07:41 NOVINE 2

ZAGREB, 26. rujna 2017. (Hina), Od ukupnog broja žalbi koje su stigle na adresu Povjerenice za informiranje u prošloj godini, svega dva posto bilo je novinarskih, što znači da novinari slabo koriste dostupne alate za ostvarenje prava na pristup informacijama, upozoreno je u ponedjeljak na tribini "Koristiš li svoje pravo na pristup informacijama" u povodu 28. rujna, Međunarodnog dana prava na pristup informacijama.

Povjerenica za informiranje Anamarija Musa istaknula je da su pretežiti korisnici prava na pristup informacijama građani pojedinci, uglavnom iz privatnih interesa, dok se mediji i udruge nedovoljno često oslanjaju na mehanizme iz Zakona o pravu na pristup informacijama u svom svakodnevnom radu, kojima bi pridonijeli općem društvenom napretku, izvijestio je HND. Prošle godine udio novinarskih žalbi bio je manji od 2 posto, 2015. bio je 4,3 posto, a godinu ranije 8,3 posto.

U razdoblju od 2013. do 2017. riješili smo preko 2800 žalbi korisnika, od kojih žalbe udruga i novinara čine samo manji udio, manje od 20 posto svih žalbi, kaže Musa. "I dalje su aktualna pitanja potrošnje javnih sredstava, donošenja odluka i utjecaj vanjskih dionika u tom procesu, pitanja korupcije te učinkovitosti u radu i pravilnosti u upravljanju.

Čini se da trebamo potaknuti interes onih korisnika, poput udruga i novinara, koji kroz korištenje tog prava mogu doprinijeti pozitivnim promjenama u društvu", rekla je Musa.

Slični trendovi pokazivali su se u istraživanjima o otvorenosti vlasti, koje je proveo Zbor istraživačkih novinara 2014. i 2016. godine. Lani su novinari u manje od 10 posto slučajeva od institucija zahtijevali dostavu dokumenata, a u oko 11 posto upita institucijama pozivali su se na Zakon o pravu na pristup informacijama.

Pritom se 91 posto novinara izjasnilo da su neformalni oblici komuniciranja prihvatljivi u novinarskom radu. Godine 2014. samo se 5 posto upita odnosilo na dostavu dokumenata, dok se 7 posto upita pozivalo na Zakon o pravu na pristup informacijama. Musa je novinare pozvala na korištenje aplikacije Popis tijela javne vlasti, Tražilice odluka i mišljenja, Portala otvorenih podataka i Portala e-savjetovanja, kao i praćenja objava na Twitteru.