Dnevne novosti

Česi i Slovaci obilježavaju 25. obljetnicu "baršunastog razdruživanja"

02.01.2018 07:15 BRATISLAVA, 1. siječnja 2018. (Hina/AFP) - Česi i Slovaci u ponedjeljak su obilježili 25. obljetnicu "baršunastog razdruživanja", mirnog razdvajanja 1993. Čehoslovačke u dvije neovisne države.Podjela Čehoslovačke je uslijedila nakon Baršunaste revolucije 1989. kojom je okončan komunistički režim i uvedena demokracija.
Češki premijer Andrej Babiš, podrijetlom iz Slovačke, u ponedjeljak je telefonski razgovarao sa slovačkim kolegom Robertom Ficom  koji je na društvenoj mreži Facebook napisao da se radi o "primjeru bez presedana prijateljske podjele neke savezne države".Stotine Čeha i Slovaka su došle na susret u mjesto Velka Javorina, na granici Češke i Slovačke, što je godišnja tradicija koja datira iz 1845. Od 1992. ti skupovi su postali prosvjedi protiv podjele."Nije nam bio problem ostati zajedno, ali nismo znali kako ostati zajedno", analizirao je bivši slovački ministar vanjskih poslova Milan Knazko.

Prema nedavnim anketama, oko polovice Slovaka je zadovoljno činjenicom da im je zemlja neovisna država, ali 1990. jedva 10 posto Slovaka ju je željelo, a na češkoj strani za razdvajanje je bilo samo oko 5 posto stanovništva."Čehoslovačka se nije raspala kao Sovjetski Savez, niti je rastrgana kao Jugoslavija, ona se samo podijelila", naglasio je Knazko.Glumac koji je postao političar, Knazko je bio član slovačkog izaslanstva za pregovore s Česima u ljeto 1992."Pokušali smo pronaći formulu održanja federacije. Češki premijer Vaclav Klaus je izjavio da nam je bolje imati odvojene zemlje, nego pokrenuti neku vrstu eksperimenta", prisjeća se on.Nakon podjele, dvije države su zadržale bliske trgovinske veze i političku suradnju na forumima poput Višegradske skupine.Bratislava i Prag su se pridružili Europskoj uniji 2004. Pet godina kasnije Slovačka je uvela euro. Dvije zemlje su članice NATO-a.Odnosi između Čeha i Slovaka su bolji nego u doba savezne republike, drži Knazko. "Vrijeme je pokazalo da je podjela bila vrlo razumna", zaključio je.