Dnevne novosti

Vojni ugovor, ljudska prava i članstvo u EU u središtu razgovora Erdogana i Macrona

08.01.2018 07:15 PARIZ, 5. siječnja 2018. (Hina), Pariz i Ankara potpisali su ugovor o izradi studije protuzračne obrane Turske za posjeta predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Francuskoj, a njegov se domaćin Emmanuel Macron u petak dotaknuo osjetljivog pitanja ljudskih prava i neizvjesnog puta Turske u EU.

Turske tvrtke Aselsan i Roketsan, francusko-talijanska grupa Eurosam i turska vlada potpisale su ugovor o izradi studije za sustav zračne obrane od dalekometnih projektila (Loramidis, prema Long-Range Aire and Missile Defense System), priopćilo je francusko predsjedništvo.  

Sustav treba "jamčiti Turskoj potpunu autonomiju u korištenju i suverenom izboru razine integracije u NATO-u", navodi se i ne iznosi svota ugovora. 

Takve sustave protuzračne obrane koriste francuska i talijanska vojska, piše agencija France presse. Zemlje članice  NATO-a izrazile su zabrinutost kada je Erdogan u rujnu najavio da će Turska, članica NATO-a, kupiti ruski protuzračni sustav S-400.

Ruski sustavi projektila ibilni s NATO-om i okretanje ruskom proizvođaču Europa doživljava kao Erdoganovo iskazivanje nezadovoljstva napetostima u odnosima s nekoliko europskih čelnika.

Ljudska prava i EU

Kako prenosi agencija Reuters Macron je Erdoganu rekao da demokratske zemlje moraju poštivati vladavinu prava i u ratu protiv terorizma."Naše demokracije moraju biti snažne kada se bore protiv terorizma... No istodobno naše demokracije moraju potpuno štiti vladavinu prava", rekao je Macron na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Izrazio je zabrinutost za sudbinu studenata, učitelja i novinara u Turskoj koje je tursko pravosuđe pritvaralo i otpuštalo u čistkama nakon pokušaja puča u srpnju 2016.

Macron je rekao da je u razgovorima s Erdoganom spomenuo konkretne slučajeve novinara i članova Sveučilišta Galatasaray, ali nije ih imenovao. Takav razvoj događaja u Turskoj ne omogućuje napredak u pregovorima koje Turska vodi za članstvo u EU, rekao je Macron. Ocijenio je da bi možda trebalo ustanoviti drukčiji oblik suradnje umjesto integracije u EU.

Možda bio to bili "suradnja ili partnerstvo" koje bi "očuvalo pripadnost turskog naroda Europi", rekao je Macron, piše agencija dpa. Erdogan je rekao da je Turska "umorna" zbog izostanka napretka u pregovorima o članstvu, piše dpa. 

Turska odavna pregovara o članstvu u EU s kojom je zaoštrila odnose nakon neuspjela državnog udara, a što je Ankara, prema ocjeni Zapada, iskoristila za obračun s neistomišljenicima. 

Pitanje o slanju oružja razljutilo Erdogana Erdogan redovito brani obračun s pučistima i tvrdi da su neki novinari poticali na terorizam svojim pisanjem. Reuters dodaje da je Erdogan bio vidno iznerviran pitanjem francuskog novinara o tome da turske obavještajne službe šalju oružje u Siriju.

Takvu operaciju mogli su voditi pristaše Fethullaha Gulena, klerika koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama, rekao je Erdogan. Turska vlada redovito optužuje Gulena za orkestriranje neuspjela udara.

U obračunu s pučistima i zbog navodne suradnje s Gulenom uhićeno je više od 50.000 ljudi diljem zemlje i više od 140.000 smijenjeno ili privremeno otpušteno, među njima suci, pravnici, vojnici, policajci, nastavni kadar.