Dnevne novosti

Kroz program za zapošljavanje starijih žena Vukovarsko-srijemska županija 'povukla' 106 milijuna kuna

09.01.2018 07:25 VUKOVAR, 8. siječnja 2018. (Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u ponedjeljak je u Vukovaru uručio 18 novih ugovora u okviru projektnih prijedloga za "Zaželi - program za zapošljavanje žena", čime se broj takvih ugovora popeo na 75 u vrijednosti gotovo 265 milijuna kuna, od čega se 29 ugovora vrijednih 106 milijuna kuna odnosi na Vukovarsko-srijemsku županiju.
 "Program 'Zaželi' je projekt za zapošljavanje žena kojim želimo zaposliti preko 4.000 žena u ruralnim područjima, koje će pomagati 16.000 starijih kućanstava“, rekao je ministar Pavić. Dodao je kako je dosad potpisano 75 takvih ugovora, čiji su nositelji jedinice lokalne samouprave i udruge s ruralnih hrvatskih područja, u suradnji s nadležnim zavodima za zapošljavanje i centrima socijalne skrbi.

Za program je do 2020. unutar Europskog socijalnog fonda osigurano ukupno 400 milijuna kuna. Naglasio je kako je glavni cilj cijelog projekta zaposliti žene s 50 i više godina u ruralnim područjima, odnosno potaknuti njihov ostanak na tim područjima, ali i osigurati dodatnu, izvaninstitucionalnu pomoć starijim kućanstvima.

Projektom je predviđeno da se žene zapošljavaju na dvije godine, mogu iskoristiti dodatnih 7.000 kuna za edukaciju, a starija kućanstva pomagat će mjesečno s dodatnih 200 kuna za higijenske i druge potrepštine. 

Pavić je najavio da će se u ovoj godini, kao demografska mjera, realizirati sličan projekt zapošljavanja dodatnog osoblja u vrtićima vrijedan 300 milijuna kuna, kojim se namjerava zaposliti 700 osoba i osigurati dvosmjenski rad vrtića. Pavić je izvijestio i kako ove godine ide cjelovita mirovinska reforma, istaknuvši da je mirovinski sustav siguran i održiv, a mirovine neupitne.

"Prošle godine Vlada premijera Andreja Plenkovića povisila je mirovine za 2,75 posto, što se reflektiralo na budžet s milijardu kuna, a u ovoj godini dva najveća povećanja u budžetu su 1,4 milijarde kuna za mirovine i 1,4 milijarde kuna za povećanje plaća državnim i javnim službenicima“, kazao je. 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar dodao je kako je na evidenciji zavoda oko 190.000 nezaposlenih osoba, od kojih je 36 posto s više od 50 godina, s tim da je udio muškaraca i žena u nezaposlenosti gotovo izjednačen.

Istaknuo je kako je u ovoj godini za mjere aktivne politike zapošljavanja osigurano 1,6 milijardi kuna, najavivši skorašnje provođenje mjere za pripravništvo i stručno osposobljavanje na radno mjesto bez zasnivanja radnog odnosa, kao i mjere osposobljavanja na radno mjesto za poznatog poslodavca. 

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo pokretanjem projekta "Zaželi", koji je županija dočekala spremna te povukla najviše sredstava u Hrvatskoj, a vukovarski gradonačelnik Ivan Penava dodao je da je Vukovar iz projekta povukao 7,5 milijuna kuna, najviše u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kojim će biti uposleno 50 žena za skrb o 300 starijih kućanstava.