Dnevne novosti

Odbijanje kvota izbjeglica unutar EU-a je neprihvatljivo

25.01.2018 07:10 BRUXELLES, 24. siječnja 2018. (Hina/AFP), "Neprihvatljivo" je da zemlje EU-a odbijaju sudjelovati u prihvatu podnositelja zahtjeva za azilom kako bi olakšale posao ostalim zemljama članicama poput Grčke ili Italije, izjavio je europski povjerenik zadužen za migracijska pitanja Dimitris Avramopulos.
Avramopulos bi trebao prisustvovati u četvrtak u Sofiji sastanku ministara unutarnjih poslova 28 zemalja članica EU-a posvećenom reformi azila u EU, blokiranoj unazad više od godinu dana podjelama oko eventualnih novih kvota prihvata u slučaju budućih masovnih dolazaka.

Cilj postizanja kompromisa do kraja lipnja, koji su si postavili čelnici EU-a, "ostvariv" je, smatra povjerenik, bivši šef grčke diplomacije te bivši gradonačelnik Atene.

"Hitno je ići prema usvajanju novog Dublinskog sporazuma", naglasio je on osvrćući se na taj europski tekst po kojem odgovornost za obradu zahtjeva za azilom imaju one zemlje EU-a u koje izbjeglice prvo stupaju. "Europi treba zajednički europski sustav prihvata azilanata.

Danas su Italija i Grčka pod ogromnim pritiskom ali nitko ne može jamčiti da budućnost ne donosi iznenađenja", upozorio je Avramopulos ističući da ni zemlje na istoku, žestoki kritičari migracijske politike EU-a, nisu sigurne od budućeg priljeva.

Nekoliko zemalja poput Poljske, Mađarske ili Češke koje su odbile primijeniti kvote o kojima je odluka donesena 2015., kategorički odbacuju svaki obvezni prihvat u budućnosti, izražavajući radije solidarnost s drugim zemljama putem financijske pomoći.