Dnevne novosti

Sabor u četvrtak o izmjenama svojeg Poslovnika

01.03.2018 07:42 SABORNICA

ZAGREB, 28. veljače 2018. (Hina), Saborski zastupnici u četvrtak će, među ostalim, raspravljati o izmjenama i dopunama Poslovnika Hrvatskoga sabora za koje oporba tvrdi kako su pokušaj ograničavanja slobode govora zastupnika, a vladajući ističu da bi izmjene trebale rezultirati učinkovitijim radom na plenarnim sjednicama i smanjiti mogućnost zloporaba poslovničkih mogućnosti.

Najveće izmjene u Poslovniku odnose se na aktualno prijepodne i repliku te na institut stanki koji bi se trebao prebaciti u popodnevni termin.Po prijedlogu izmjena, aktualno prijepodne bi se transformiralo u aktualni sat, koji bi se održavao svakog mjeseca, a članovima Vlade moglo bi se postaviti 15 pitanja, od čega bi osam pripalo oporbi, a sedam vladajućima.

Predlaže se i uređivanje instituta replike koji se, po ocijeni vladajućih, počeo zloupotrebljavati i postao dominantni oblik rasprave u Saboru. Predlaže se tako da se replika skrati s dvije minute na jednu, da zastupnik po točki dnevnog reda može replicirati najviše tri puta, te da si zastupnici unutar istog kluba više ne mogu međusobno replicirati.

Na dnevnom redu Sabora u četvrtak su i izmjene Zakona o društveno poticanoj stanogradnji kojima se želi omogućiti pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja radi zadržavanja i privlačenja deficitarnih kadrova, ponajprije na nedovoljno razvijenim područjima, te utvrditi najveću prodajnu cijenu POS-ovog stana i građevinskog zemljišta.

Izmjenama Zakona o najmu stanova, koje su također na dnevnom redu, uređuje se pravna zaštita zaštićenog najmoprimca u slučaju otkaza ugovora o najmu stana. Vlasnici stanova, prema prijedlogu, dobili bi točan datum od kada mogu slobodno raspolagati svojom nekretninom, a do tada bi im se postupno povećavala zaštićena najamnina u razdoblju od pet godina od stupanja zakona na snagu.

Zaštićeni najmoprimci, nakon što im istekne taj status, kroz pet godina dobivali bi državnu subvenciju pri plaćanju tržišne cijene najamnine, uz imovinski i površinski cenzus.