Dnevne novosti

Europski parlament podržao moguće mjere protiv Poljske

02.03.2018 07:15 BRUXELLES, 1. ožujka 2018. (Hina/Reuters), Zastupnici  Europskom paralamnetu u četvrtak su podržali planove Europske komisije za možebitno kažnjavanje Poljske zbog njenih reformi pravosudnog sustava i državnih medija za koje su ocijenili da ugrožavaju vladavinu prava.
Europska komsiija je preporučila pokretanje postupka koji bi teoretski mogao dovesti do toga Poljska izgubi pravo glasa u EU-u ukoliko do 20. ožujka ne popusti u pitanju političkog nadzora nad pravosuđem te zemlje.

Europski parlament je u četvrtak s 422 glasa za, 147 protiv i 48 suzdržanih podržao neobvezujuću rezoluciju koja podržava oštar stav Komisije spram Poljske, odnosno prijedlog da se aktivira članak 7 sporazuma EU-a koji omogućuje da se u slučaju kršenja temeljnih vrijednosti Europske unije članici oduzme pravo glasa. 

Zastupnici su zatražili od Vijeća EU-a da u što kraćem roku utvrdi krši li Poljska vrijednosti EU-a te da, ako je tako, predloži rješenja.Oduzimanje glasa Poljskoj u EU-u, međutim, nije vjerojatno jer bi o tome vlade članica trebale biti jednoglasne, a mađarski premijer Viktor Orban je najavio da će zaustaviti svaku takvu akciju protiv njegove saveznice Poljske.

No ako će EU ikada glasati o takvim sankcijama bit će to vrlo neugodna situacija za Poljsku, čak i ako Mađarska uloži veto.Spor bi mogao dovesti i do toga da članice odluče uskratiti Poljskoj pristup fondovima u idućem proračunu Unije od 2021. godine.

Poljska vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) kaže da su njene reforme unutarnja stvar i potrebne jer su sudovi neučinkoviti a u njima još vlada mentalitet iz doba komunizma. Komisija kaže da novi poljski zakoni potkopavaju neovisnost pravosuđa tako što ministru pravosuđa, političaru iz vladajuće stranke, daju pravo da smjenjuje i imenuje vrhovne suce.

Bruxelles kaže i da je PiS prekršio poljski Ustav reformom Vrhovnog suda, suda koji odlučuje i jesu li novi zakoni koje usvaja PiS-ova parlamentarna većina u skladu s Ustavom.Novi poljski premijer Mateusz Morawiecki pokušao je od početka ove godine ublažiti napetosti i 8. ožujka bi se trebao ponovno sastati s predsjednikom Komisije Jean-Claude Junckerom.