Dnevne novosti

Sabor izmijenio Zakon o poticanju ulaganja

05.03.2018 07:30 ZAGREB, 2. ožujka 2018. (Hina), Hrvatski sabor u petak je jednoglasno izmijenio Zakon o poticanju ulaganja, što bi trebalo povećati realizirana ulaganja u projekte, posebno malog i srednjeg poduzetništva, aktivirati neaktivnu imovinu u vlasništvu države te pridonijeti ravnomjernom regionalnom razvoju.
Zakonske izmjene donose tri novine, prva se tiče poticanja i korištenja poticaja za mikro poduzetnike za koje se otvara mogućnost da ih koriste i u slučaju nabave rabljene opreme do pet godina starosti. Ta će im se oprema priznati kao trošak ulaganja, za razliku od sadašnjeg rješenja koje priznaje samo nabavu nove opreme.

Zakonom se uvode povoljniji uvjeti i proširuju mogućnosti korištenja poticaja za informacijsko-komunikacijsku industriju (ICT), odnosno za poduzetnike iz tog sektora.Treća je novina vezana je uz aktiviranje državne imovine, odnosno gospodarski neaktivne imovine, koja se nalazi u jedinicama područne i lokalne samouprave.

Državna imovina koja nije u funkciji i na kojoj nema gospodarske djelatnosti moći će se dati u zakup poduzetnicima na rok od deset godina, i to bez plaćanja najamnine, ali uz uvjet da investitor u roku od tri godine u sam projekt uloži tri milijuna eura, a da se istovremeno vrijednost državne imovine poveća za 50 posto.

Nakon isteka razdoblja od deset godina, u kojem neće biti plaćanja najamnine, poduzetnik će steći pravo i na trajan otkup imovine. Sabor je izmijenio i Zakon o strukovnom obrazovanju čiji je ključ 'učenje temeljeno na radu'. Strukovna zanimanja, osim teoretskih, dobivat će i praktična, dakle znanja, temeljena na radu. To bi se provodilo na tri načina: kombiniranim programima popularno zvanim i dualni, zatim u školi s praksom kod poslodavaca, te integrirano u program strukovnog obrazovanja.

Zakon uvodi još jednu ključnu novinu – regionalne centre kompetentnosti koji će zapravo biti mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja. Preko dva europska fonda osigurana je milijarda kuna za uspostavu tih centara u pet prioritetnih područja: turizam, strojarstvo i elektrotehnika, informacijsko-komunikacijske tehnologije, poljoprivreda i zdravstvo", rekla je nedavno u Saboru ministrica Blaženka Divjak. U drugo čitanje poslani su zakonski prijedlozi o izmjenama zakona o POS-u te o najmu stanova.