Dnevne novosti

Sabor: Odbor za medije utvrdio tekst natječaja za člana NO HRT-a

08.03.2018 07:35 ZAGREB, 7. ožujka 2018. (Hina), Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije primio je u srijedu na znanja izvješća o radu Vijeća i Agencije za elektroničke medije za 2014. i 2015. godinu i prihvatio njihova izvješća o radu za 2016., te utvrdio tekst natječaja za izbor člana Nadzornog odbora HRT-a.
 Dva izvješća primljena su na znanje zbog protekla vremena, dok je ono za 2016. prihvaćeno, unatoč negodovanju SDP-ov Bojana Glavaševića da se prihvate i izvješća za 2014. i 2015. godinu. U raspravi su Glavašević i Goran Beus Richembergh (GLAS) upozorili na govor mržnje u elektroničkim medijima i potrebu njegova reguliranja. "Govor mržnje je nešto što bi trebali postaviti kao prioritet", istaknuo je Glavašević.

Sugerirao je Ministarstvu kulture da provede istraživanje u cilju nalaženja operativne definicije govora mržnje, koja bi se onda implementirala u zakonske akte i bila podloga za postupanje. 

Ravnatelj Agencije za elektroničke medije Damir Hajduk složio se da je govor mržnje sve prisutniji u hrvatskim medijima i da ga treba što sustavnije suzbijati, te istaknuo kako zakonski okvir nije po tom pitanju prilagođen svim vrstama medija, pa je slučaju radija i televizije jedina moguća mjera privremeno ili trajno oduzimanje koncesije.  

"Kod donošenja odluka Vijeće se vodi savjetima stručnih službi Agencije za elektroničke medije. Mi kao regulator promatramo kako se ponaša voditelj koji je predstavnik medija i ograđuje li se ili potiče govor mržnje koji je izrečen u emisiji", kazao je Hajduk. Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) ukazala je na potrebu hitnih izmjena Zakona o elektroničkim medijima, i to ne samo u segmentu koji se tiče nadzora i sankcioniranja elektroničkih medija. 

Natječaj za izbor člana NO-a HRT-a raspisuje se zbog prijevremenog prestanka mandata. Hrvatski sabor je u prosincu 2017. imenovao dio, odnosno tri od četiri člana NO HRT-a - Mladena Čuturu, Moranu Paliković Gruden i Maju Martinović, te prihvatio prijedlog Odbora za medije i povukao imenovanje Eduarda Kunšteka, odbivši SDP-ov amandman da u NO uđe Miroslav Grgić, član bivšeg Nadzornog odbora. 

Člana NO imenovat će Sabor većinom glasova svih zastupnika na prijedlog Odbora. Mandat članova Odbora HRT-a traje četiri godine, a natječaj će biti objavljen u Narodnim novinama te na mrežnim stranicama HRT-a i Sabora, kazao je predsjednik Odbora Andrej Mikulić (HDZ).

Prijave za člana NO-a zaprimati će se 30 dana od dana objave natječaja, a prijaviti se mogu samo hrvatski državljani koji imaju završen sveučilišni diplomski ili s njim izjednačen studij iz područja prava, aktivno znaju najmanje jedan svjetski jezik te imaju najmanje deset godina radnog iskustva i radno iskustvo iz područja medija, dodao je Mikulić.(Hina) xmpv ytr