Dnevne novosti

Hrvatski sabor donio Zakon o strateškim investicijskim projektima

19.03.2018 07:25 ZAGREB, 16. ožujka 2018. (Hina), Hrvatski sabor u petak je donio Zakon o strateškim investicijskim projektima čiji su ciljevi jačanje ulagačke klime te jednostavniji i brži postupci pripreme investicijskih projekata.

Tim se zakonom snižava iznos vrijednosti ulaganja prilikom prijave projekta s dosadašnjih 150 na 75 milijuna kuna, za projekte na potpomognutim područjima i otocima sa 20 na 10 milijuna kuna. Mijenjaju se i dokazi o osiguranim izvorima financiranja.

Investitori su do sada morali položiti namjenski depozit ili bankovnu garanciju u visini 10 posto ukupne vrijednosti projekta, po novom zakonu taj se iznos smanjuje na 5 posto. Kao izvor financiranja priznat će se i pismo banke da je spremna financirati projekt. Priznaje se i vrijednost ulaganja koje je investitor već obavio u fazi pripreme, ako ta vrijednost čini pet posto vrijednosti projekta. 

Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o obveznim odnosnima, a u drugo čitanje poslao niz zakona, među njima i paket od šest pravosudnih zakona kojima se predviđa spajanje prekršajnih sudova sa općinskima, drugačiji način izbora predsjednika Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika, javna dostupnost imovinskih kartica sudaca. 

Riječ je o izmjenama zakona o sudovima, o područjima i sjedištima sudova, o Državnom sudbenom vijeću (DSV) te o prijedlozima zakona o državnom odvjetništvu, područjima i sjedištima državnih odvjetništava, o Državnoodvjetničkom vijeću (DOV). Vlada za te zakone kaže da su mini pravosudna reforma, a oporba tvrdi da je riječ o kozmetičkim zahvatima. Sabor je primio na znanje izvješća Upravnog vijeća Hine za 2014. i 2015. godinu, a prihvatio izvješće za 2016. godinu.

Jandroković: Prioritet su Vladini zakoni, ništa se ne skriva 

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je da će Sabor raspraviti i izvješća Hrvatske narodne banke i DORH-a, te odbacio sumnjičenja oporbe da se nešto skriva. „Nema nikakvih skrivenih namjera, ali prioritet su zakoni koje šalje Vlada“, odgovorio je Jandroković Ivanu Lovrinoviću (PH) i Nikoli Grmoji (Most) koji su pitali zašto neke točke na raspravu čekaju godinu, poput Mostova zahtjeva da se izmjeni Zakon o izborima zastupnika, odnosno dvije-tri, kao u slučaju HNB-a i DORH-a.  

U mom su mandatu (od svibnja 2017.) raspravljena mnoga izvješća iz 2014. i 2015., pa će i izvješća HNB-a i DORH-a, ne osjećam se odgovornim što to nije učinjeno u mandatu mojih prethodnika, rekao je Jandroković navodeći da je Sabor u zadnjih 10-ak dana raspravio 35 točaka. 

Dinamika kojom Vlada, pa i oporba predlaže zakone, je takva da ne možemo sve raspraviti, objasnio je zastupnicima. Sabor je u petak svoj opsežni dnevni rad dopunio sa 17 novih točaka, među kojima su i konačne izmjene zakona o obrani i o službi u Oružanim snagama RH.