Dnevne novosti

Konferencija "Međunarodno gospodarsko povezivanje" - perspektive su povezivanje regija i zajedniči nastup

07.05.2018 07:15 OPATIJA, 4. svibnja 2018. (Hina), Gospodarskom suradnjom i trgovinom jačaju se putovi kulturne suradnje, stvaraju čvršći temelji uspješnijim međudržavnim političkim odnosima i širi prostor nesmetanom protoku ideja, roba, kapitala i ljudi, a perspektive za razvoj gospodarstva su i povezivanje regija i zajednički nastup, neki su od naglasaka s konferencije "Međunarodno gospodarsko povezivanje".
Konferencija je održana u petak u Opatiji i okupila je gospodarstvenike i predstavnike niza institucija iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske, Italije, Mađarske i Rusije, a organizirala ju je Županijska komora Rijeka, u suradnji s Uredom Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu te uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske i Primorsko-goranske županije.

Teme skupa bile su mogućnosti bolje suradnje poduzetnika hrvatskog podrijetla koji žive i rade u inozemstvu, s domaćim poduzetnicima, kao i pitanja kako unaprijediti povezanost poduzetnika i institucija te kako poduprijeti domaće poduzetnike u internacionalizaciji poslovanja.

Predsjednik Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić rekao je da su Slovenija i Hrvatska dale Europi i svijetu brojne stručnjake i poslovne ljude te da upravo oni mogu doprinijeti boljem i uspješnijem povezivanju domaćih tvrtki s onima u inozemstvu. Da bi Hrvatska mogla uspjeti mora izvoziti i tražiti pouzdane investitore. Osnovni cilj je da zajednički nastupamo na drugim tržištima, od Kine, Indije, Rusije do Amerike, jer smo mala zemlja i ako ne budemo zajednički nastupali, nećemo imati dovoljne rezultate, poručio je. 

Slovenski ministar za Slovence u inozemstvu Gorazd Žmavc smatra da je to što su Hrvatska i Slovenija male zemlje ustvari prednost, da trebamo biti fleksibilni, znati što i kako to ostvariti te zajednički izlaziti na tržište. Slovenska iskustva su dobra, dosta je gospodarstvenika uspjelo u inozemstvu, ističe Žmavc, koji poručuje i da treba dati šansu mladima i omogućiti im da odlaze u inozemstvo i razvijaju se, ali i raditi na tome da se vrate i razvijaju domovinu. 

U raspravi o gospodarskoj diplomaciji i internacionalizaciji poslovanje predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Mladen Fogec rekao je da je u Hrvatskoj potrebno promijeniti pravni okvir, Zakon o radu i poreznu politiku te da propise treba vjerodostojno primjenjivati.

Smatra da je je zbog mnogih opterećenja u Hrvatsku teško privući kvalitetne menadžere. Dobrim je ocijenio što Hrvatska gospodarska komora (HGK) otvara nova predstavništva u svijetu, ali i zamijeto da neka nije ni trebalo zatvarati pa ih ponovno otvarati te da je utjecaj politike na gospodarstvo prevelik.

Vlasnik tvrtke Nilu Stahlbau iz Beča Niko Ilić rekao je da je suradnja hrvatskih i austrijskih tvrtki jako dobra, da Austrijanci puno ulažu, a Hrvati su dobro integrirani u austrijsko gospodarstvo. Za bolji uspjeh naših poduzetnika važno je započeto dovršiti i ustrajati na provođenju poslovnog plana, kazao je.

Predsjednik Uprave tvrtke Teximp iz Zuricha Vlado Vukoja istaknuo je da cijene moraju biti konkurentne, a rad kvalitetan. Spominjući nedostatak domaćih radnika u proizvodnji predložio je otvaranje centara metalne industrije, odnosno tehnoloških parkova za izobrazbu takvih kadrova.

Treba privući uspješne Hrvate iz dijaspore i ostvariti neke projekte kako bi se popravili negativni dojmovi povratnika,  koji su pokušali poslovati u Hrvatskoj, ali nisu uspjeli  iako u inozemstvu uspješno posluju, poručio je Vukoja.

Tijekom konferencije potpisan je i sporazum o suradnji Županijske komore Rijeka s udruženjima poduzetnika slovenskog podrijetla u inozemstvu - Slovenskim gospodarskim udruženjem u Trstu te Slovenskim gospodarskim savezom za Korušku.