Dnevne novosti

Predstavljen projekt "Rekonstrukcija studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje" vrijedan 300 milijuna kuna

08.05.2018 07:15 ZAGREB, 7. svibnja 2018. (Hina),  Projekt "Rekonstrukcija studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje", vrijedan 300 milijuna kuna od čega je većina iz EU fondova, predstavljen je u ponedjeljak u zagrebačkom Studentskom domu "Cvjetno naselje" u okviru Dana otvorenih vrata EU projekata. 
Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras kazao je da je projekt uspješno ostvaren za dobro studenata Sveučilišta, da budu dobri studenti i odgovorni građani, ali i na dobrobit Grada Zagreba i hrvatskog gospodarstva uopće. Požalio se da Hrvatska nedovoljno ulaže u obrazovanje i znanost, svega 0,8 posto BDP-a, te da bi po preporuci EU trebalo udvostručiti razinu ulaganja.

Pri tome, iskaz o razini ulaganja uključuje i sredstva projekata koji su predstavljeni danas, kao i plaće zaposlenika u sustavu znanosti i obrazovanja, iako takvi izvještaji mogu uključivati samo sredstva namijenjena za istraživanja, kazao je.  

Boras je kazao da Sveučilište u Zagrebu jedino ima sposobnost utroška sredstava iz europskih fondova, ali da ga u tome onemogućuju na razne načine. Od 800 milijuna eura koji su stajali na raspolaganju Hrvatskoj do 2016. dodijeljeno je samo 18 milijuna, upozorio je i dodao kako je Sveučilište bilo predložilo projekt od 250 milijuna kuna za izgradnju kampusa, ali da je "prijedlog maknut s indikativne liste, zbog nekakvih igara tada u Ministarstvu". 

Voditelj projekta Damir Ivšić istaknuo je potrebu dobre administrativne i tržišne pripreme projekata, kako bi se sredstva mogla apsorbirati u predviđenom roku. Praktično, konzumirali smo 300 milijuna kuna za četiri mjeseca, kazao je i dodao kako je s partnerima i drugim institucijama održano više desetaka koordinacijskih sastanaka. 

Inače, krajem 2014. potpisan je sporazum Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Studentskoga centra u Zagrebu o izvođenju projekta obnove studentskih domova. Investicija od 300 milijuna kuna u prvoj fazi i još 150 milijuna kuna u drugoj fazi u potpunosti je financirana iz fondova EU, donacijama i subvencijama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te nacionalnim financiranjem preko resornog ministarstva. 

Zahtjevni građevinski radovi završeni su u četiri mjeseca operativno na terenu, a cijeli projekt od potpisivanja ugovora do završetka, ističu organizatori današnjeg predstavljanja projekta. Početkom 2016. svi studenti uselili su u novouređena studentska naselja.

Sve sobe opremljene su suvremenim namještajem, priključcima na internet, regulirajućom rasvjetom te odličnim higijenskim uvjetima življenja. Energetski učinkovite zgrade omogućavaju znatnu uštedu energije, okoliš je ozelenjen i oplemenjen urbanom opremom, energetskom rasvjetom, tehničkom zaštitom i sportskim igralištem. 

Boras je naglasio da Sveučilište u Zagrebu nema ni za svoje potrebe dovoljno smještajnih kapaciteta, ali da bi trebalo izgraditi i osam tisuća ležaja za strane studente koji u Zagreb dolaze u Erazmus + programu razmjene studenata. Ostvarena je četvrtina od 20 posto kapaciteta koje traži EU, kazao je i dodao kako je "zadatak da osvijestimo kod politike da se udvostruče davanja iz proračuna za obrazovanje". 

Na pitanje novinara Boras je rekao da je, prema usmenim informacijama koje ima, prihvaćena akreditacija Hrvatskih studija, "što pokazuje da je Sveučilište transformaciju Studija napravilo dobro".