Dnevne novosti

Rijeka: Za kapitalne gradske projekte potreban zajam od 158,6 milijuna kuna

09.05.2018 07:10 RIJEKA, 8. svibnja 2018. (Hina), S kolegija riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela u utorak je Gradskom vijeću upućen prijedlog odluke o zajmu od 158,6 milijuna kuna kojim bi se osigurao dio novca za kapitalne gradske projekte.  
Kreditom bi se osigurao dio novca za revitalizaciju kompleksa Benčić s uređenjem Gradske knjižnice Rijeka i Dječje kuće, za uređenje javnih površina i izgradnju pripadajuće infrastrukture te za energetsku obnovu pet dječjih vrtića i šest osnovnih škola. 

Ukupna vrijednost tih projekata je 250,3 milijuna kuna, a od te sume će se 76,8 milijuna kuna osigurati putem europskih fondova. Oko 19,9 milijuna kuna osigurat će Fond za sufinanciranje provedbe europskih projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, a 158,6 milijuna kuna je vlastiti udjel Grada Rijeke koji se kani osigurati zajmom. 

Gradonačelnik Obersnel rekao je kako je do nesrazmjera u visini sredstava koja se osiguravaju putem europskih fondova te onih iz vlastitog udjela, došlo zbog toga što se kod uređenja kompleksa Benčić novac iz EU fondova može koristiti samo za pokriće troškova građevinskih radova, ali ne i za nabavku opreme koju će Grad Rijeka sam financirati. 

Iz proračuna će se osigurati svih 35 milijuna kuna potrebnih za uređenje javnih površina i prateće infrastrukture u kompleksu Benčić, najvećem infrastrukturnom zahvatu koji prati projekt Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020. Kako je rekao, vlastiti udjel grada u projektima energetske obnove nešto je veći, budući da sredine koje po indeksu razvijenosti pripadaju u razvijenija područja dobivaju manje europskog novca po projektu od nerazvijenih. 

Obersnel je kazao kako je riječ o značajnim sredstvima koje je nemoguće osigurati iz proračuna, pa je proveden postupak nabave kredita. Ponuda Erste banke ocijenjena je najpovoljnijom, jer je ta banka ponudila fiksnu kamatnu stopu od 1,59 posto.

Obersnel je poručio kako je to dovoljna poruka svima onima koji smatraju da je Grad Rijeka u krizi te da ne postoji povjerenje u gradski proračun.Nakon potvrde Gradskog vijeća, za zaduživanje je potrebna i suglasnost Ministarstva financija te Vlade.