Dnevne novosti

Karlovačka županija želi biti "pametna" županija

11.05.2018 07:10 KARLOVAC, 10. svibnja 2018. (Hina), Predstavnici Karlovačke županije te gradova i općina s područja te županije u četvrtak su u Karlovcu popisali sporazum o suradnji po kojem će županija osigurati 250.000 kuna, odnosno polovicu sredstava za izradu programa za širokopojasni Internet, prihvatljiv fondovima EU za daljnja ulaganja, dok će drugu polovica namaknuti gradovi i općine.
"Cilj Karlovačke županije je da postane 'smart županija', a da bi mogla ponijeti epitet pametne županije preduvjet su pametni gradovi i općine", rekla je zamjenica župana Martina Furdek Hajdin predstavljajući predstojeće infrastrukturne aktivnosti u Karlovačkoj županiji u skladu s nacionalnom Strategijom razvoja širokopojasnog pristupa Internetu,Po njenim riječima, širokopojasni Internet preko optičkih kablova omogućuje svekoliki razvoj, a tamo gdje ga neće biti isplativo uvoditi, bit će točke ili mreže WiFi interneta.

Sve je to preduvjet da se što bolje koriste mogućnosti digitalizacije odnosno da gospodarstvo, institucije i ukupna javnost postanu učinkovitiji i da mogu koristiti najmodernija tehnološka dostignuća, zahvaljujući 5 G mrežama, najbržim mogućim prijenosima informacija, rekla je.

Sukladno suglasnosti HAKOM-a projekt je podijeljen u tri manje cjeline - za Karlovac i općine koje mu gravitiraju, za gradove Duga Resa i Ozalj s gravitirajućim općinama, te za gradove Slunj i Ogulin s okolnim općinama.Nakon sporazuma slijedi javna nabava za projektiranje, gradnju, a potom i za pružanje usluge širokopojasnog interneta, kao i e-savjetovanje vezano za uvjete EU financiranja.