Dnevne novosti

Mfin: Trezorci u eurima po prvi put prodani po nultoj kamatnoj stopi

23.05.2018 07:10 ZAGREB, 22. svibnja 2018. (Hina), Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo 190 milijuna kuna i 28 milijuna eura trezoraca, pri čemu eurske po prvi put po nultoj kamatnoj stopi, zahvaljujući visokoj likvidnosti u domaćem financijskom sustavu.
Ministarstvo je na upis ponudilo 400 milijuna kuna i 20 milijuna eura vrijedne trezorce, koliko ih i dospijeva na naplatu.Financijske institucije podastrle su ponude u vrijednosti 190 milijuna kuna te 28 milijuna eura, a Ministarstvo ih je sve prihvatilo.Eurski trezorci, vrijedni 28 milijuna eura, izdani su na godinu dana, po nultoj kamatnoj stopi.

Kako dospijeva na naplatu 20 milijuna eura, saldo upisanih povećava se za 8 milijuna eura, na 70,2 milijuna eura. I kunski trezorski zapisi izdani su s rokom dospijeća od godinu dana, po prosječnoj kamatnoj stopi od svega 0,09 posto.

Kamatna stopa ostala je tako ista kao i na prethodnih osam aukcija.Uz dospijeće 400 milijuna kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih trezoraca smanjuje se za 210 milijuna kuna, na 19,23 milijarde kuna.

Stojić: Nulta kamatna stopa ne čudi s obzirom na kontinuirani rast viška likvidnosti

„Po prvi put bilježimo kamatnu stopu na eurske trezorce od nula posto. Naime, od kolovoza prošle godine na ovamo kamatna stopa na eurske trezorce bila je 0,01 posto, što ne čudi s obzirom na kontinuirani rast rekordnog  viška likvidnosti u financijskom sustavu”, ističe Hrvoje Stojić, voditelj odjela Ekonomskih istraživanja u Addiko banci.

U domaćem financijskom sustavu, navodi Stojić, višak kunske likvidnosti iznosi rekordnih 29,1 milijardu kuna ili 8 posto BDP-a. Eurska likvidnost također je visoka, kreće se blizu 6 posto BDP-a.

„Kamatna stopa na jednogodišnje kunske trezorce već je od siječnja ove godine na niskih 0,09 posto, što implicira da bi kunske kamate na kraća dospijeća mogle biti čak i negativne zbog dodatnog značajnog povećanja viška likvidnosti od početka godine”, ocjenjuje Stojić. Navodi da je od početka godine kunska likvidnost u domaćem financijskom sustavu porasla za šest milijardi kuna.

Nulta kamatna stopa na eurske trezorce, po Stojićevim riječima, predstavlja dobar pokazatelj da turistička sezona dobro kreće, kao i da banke imaju višak eura budući su se orijentirale na kreditiranje u kunama, dok se stanovništvo i dalje razdužuje (uglavnom iz kredita s valutnom kaluzulom).

Sljedeća aukcija i to kunskih trezoraca održat će se 29. svibnja putem Bloomberg aukcijskog sustava (BAS), dok će o datumu sljedeće aukcije eurskih trezorava Ministarstvo naknadno obavijestiti.