Dnevne novosti

Zakonski prijedlog za ubrzavanje POS-a

25.05.2018 07:25 ZAGREB, 24. svibnja 2018. (Hina), Vlada je u četvrtak prihvatila i u Sabor uputila nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS) kojim se uz ostalo najviša cijena građenja usklađuje s realnim stanjem u graditeljstvu te se ubrzava pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja. 
Vladinim prijedlogom zakon o POS-u usklađuje se sa Zakonom o gradnji budući da sada definira "etalonsku cijenu građenja" kao sve troškove u vezi s izgradnjom - projektiranje, građenje, nadzor i ostalo, te vodni doprinos i porez na dodanu vrijednost, ali se ne definiraju troškovi koji se odnose na zemljište, uređenje komunalne infrastrukture i priključke građevine na infrastrukturu. 

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar rekao je da su u dosadašnjoj provedbi društveno poticane stanogradnje uočena znatna odstupanja prosječnih prodajnih cijena novih stanova, cijena zemljišta i cijena uređenja komunalne infrastrukture i priključaka na infrastrukturu u odnosu na postignute prosječne cijene u realnom sektoru, tj. u odnosu na prosječne prodajne cijene stanova trgovačkih društava i drugih pravnih osoba bez POS-a.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o cijenama prodanih novih stanova u drugom polugodištu 2016. godine, prosječna cijena po metru četvornom  u 2016. godini na području Hrvatske, a koju su postigli prodavatelji trgovačka društva i druge pravne osobe bez POS-a, iznosila je 11.027 kuna, što je za 41,3 posto više od prosječne cijene POS-a koja iznosi 7.806 kuna. Troškovi građevinskog zemljišta u realnom sektoru iznose 1.913 kuna ili  38,8 posto više od prosječne cijene zemljišta u POS-u koja iznosi 1.378 kuna.

Slijedom toga predloženim se zakonom, a kako bi se cijene u POS-u uskladile s realnim stanjem u graditeljstvu, najviša cijena zemljišta i komunalne infrastrukture povećava s 20 posto na 25 posto etalonske cijene građenja, dok se najviša prodajna cijena stana povećava sa 140 posto na 150 posto etalonske cijene građenja. 

Štromar je kazao i da se predloženim zakonom omogućava, osim državnim službenicima, osiguranje stanova i javnim službenicima i namještenicima javnih službi u okviru posebnih programa POS-a, prema kojem će se graditi stanovi u svrhu davanja u najam.

"Ovim zakonom pokrećemo rješavanje stambenog pitanja izgradnjom 'POS stanova' za deficitarna zanimanja za znanstvenike, profesore, učitelje, liječnike i sva zanimanja za kojima postoji potreba u gradovima, općinama i županijama. Znamo kako je teško privući i zadržati takve ljude u manjim sredinama Najam bi plaćale općine, gradovi, županije i institucije u vlasništvu države", rekao je Štromar.