Dnevne novosti

MVEP: Hrvatska je zbog članstva u EU-u prepoznatljivija u svijetu

02.07.2018 07:54 ZAGREB, 1. srpnja 2018. (Hina) - Hrvatska je zbog članstva u Europskoj uniji vidljivija i prepoznatljivija u svijetu, a svoje ciljeve bolje promiče kroz kreiranje i donošenje odluka na europskoj razini, priopćilo je u nedjelju ministarstvo vanjskih i europskih poslova povodom pete godišnjice hrvatskog članstva u tom savezu.
Hrvatska je prije pet godina postala 28. članica EU-a, time ostvarila jedan od svojih glavnih vanjskopolitičkih ciljeva i postala dijelom jedne od najrazvijenijih zajednica na svijetu, objavilo je ministarstvo."Europska unija je zajednica koja svojim članicama i svim njezinim građanima omogućuje život u stabilnom okviru demokracije, zaštite ljudskih prava i prava manjina, snažnih i efikasnih institucija, tržišnog gospodarstva i socijalne zaštite", stoji u priopćenju.Ministarstvo je naglasilo kako Hrvatska snažno podupire te europske vrijednosti i u partnerstvu s ostalim članicama aktivno pridonosi razvitku Unije koju je kao 28. članica obogatila u nizu područja, od hrvatskog kao novog službenog jezika tog saveza, do kulturne, povijesne i umjetničke baštine, tradicionalnih proizvoda, bioraznolikosti i drugih doprinosa."Zahvaljujući petogodišnjem članstvu u Europskoj uniji, Hrvatska je danas vidljivija i prepoznatljivija u svjetskim razmjerima, a svoje ciljeve i interese bolje promiče sudjelujući u kreiranju i donošenju odluka na europskoj razini", priopćilo je ministarstvo. 

Dodalo je kako su postignuća petogodišnjeg članstva Hrvatske u EU poticaj za daljnji rad na razvoju Hrvatske i na njezinoj punoj integraciji u europski projekt. "Važni zadaci na tom putu su pristupanje schengenskom prostoru i europodručju, a u prvoj polovici 2020. godine  predsjedanje Vijećem Europske unije. Hrvatska će time još aktivnije pridonositi i europskom projektu mira, stabilnosti i prosperiteta te ukupnom razvitku Europske unije", zaključuje ministarstvo koje je povodom ove godišnjice u suradnji s vladom i nadležnim ministarstvima objavilo publikaciju „Pet godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji“.
Opširnije...