Dnevne novosti

Tjedan u Europskoj uniji

02.07.2018 07:51 BRUXELLES, 1. srpnja 2018. (Hina) - Ovaj tjedan u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta na kojoj će u središtu pozornosti biti Poljska, a dosadašnje bugarsko predsjedništvo predstavit će rezultate svog šestomjesečnog mandata, dok će austrijsko predsjedništvo predstaviti svoj program za sljedećih šest mjeseci.
U sklopu rasprave s čelnicima zemalja članica  o budućnosti Europske unije, sljedeći tjedan na redu je poljski premijer Mateusz Morawiecki. On će se zastupnicima obratiti u srijedu, a dan prije stupa na snagu kontroverzna reforma pravosudnog sustava u Poljskoj.Stoga se očekuje da će dobar dio rasprave sa zastupnicima biti posvećen tim reformama, koje su naišle na oštre kritike Europske komisije i drugih zemalja članica, dok konzervativna vlada u Varšavi inzistira na promjenama, ističući da je vrijeme za promjenu sustava koji je uvelike prožet mentalitetom iz komunističkog razdoblja.Pravosudna reforma u Poljskoj između ostaloga uključuje mogućnost da 27 od 72 suca Vrhovnog suda bude prisiljeno na prijevremeno umirovljenje te odredbu da ministar pravosuđa ima ovlasti za smjenu predsjednika sudova nakon konzultacije s nacionalnim sudbenim tijelom, kojim dominiraju kadrovi stranke Pravo i pravda (PiS).Vladajuća poljska stranka PiS od dolaska na vlast 2015. ističe da je reforma pravosuđa ključna kako bi sudovi postali efikasniji te da veliki broj sudaca ima komunistički mentalitet.Europska komisija i brojni kritičari u EU ocjenjuju da se tim promjenama pravosuđe stavlja pod politički nadzor. Komisija je u prosincu prošle godine pokrenula postupak predviđen člankom 7 Ugovora o funkcioniranju Unije, koji u konačnici može dovesti do oduzimanja prava glasa u Vijeću EU-a. Europski parlament u velikoj mjeri podržava pristup Komisije.Komisija već mjesecima raspravlja s poljskom vladom pokušavajući je uvjeriti da promijeni sporne zakone. Vlada u Varšavi je u posljednje vrijeme promijenila dio zakona, ali se u Bruxellesu to i dalje smatra nedovoljnim.

U utorak će austrijski kancelar Sebastian Kurz upoznati zastupnike s prioritetima austrijskog predsjednštva Vijećem EU-a u sljedećih šest mjeseci. Austrija je za slogan izabrala "Europa koja štiti" te će naglasak staviti na sigurnost, odnosno pitanje ilegalnih migracija, digitalizaciju europskog gospodarstva te stabilnost i približavanje EU-u susjednih regija, posebice zapadnog Balkana.Austrija je za 20. rujna najavila izvanredni summit EU-a na temu migracija koji  će se održati u Salzburgu.Bugarski premijer Bojko Borisov govorit će prije Kurza o rezultatima bugarskog predsjedanja, koje je upravo završeno.Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u utorak će sa zastupnicima razgovorati o rezultatima summita održanog 28. i 29. lipnja u Bruxellesu, na kojem su migracije također bile glavna tema.

Zastupnici će također razgovarati o prijedlogu dugogodišnjeg proračuna Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027., o obrambenoj suradnji, pitanjima sigurnosti i Brexitu,Zastupnici će u četvrtak glasovati o Europskom sustavu za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS), novim pravilima  prema kojima će državljani trećih zemalja kojima nije potrebna viza morati dobiti odobrenje prije putovanja u EU.ETIAS  bi trebao biti operativan 2021. godine, a primjenjivat će se na više od 60 zemalja, čijim državljanima nije potrebna viza.Zahvaljujući ETIAS-u bit će moguće unaprijed provesti provjere te, ako to bude potrebno, uskratiti odobrenje putovanja državljanima trećih zemalja kojima nije potrebna viza, a koji putuju na schengensko područjeAko nema razloga za daljnju analizu, odobrenje putovanja bit će izdano automatski i brzo. Očekuje se da će tako biti s većinom podnesenih zahtjeva. Sustav će se primjenjivati na državljane trećih zemalja izuzete od obveze posjedovanja vize. Prije nego što krenu na put, morat će pomoću internetskog zahtjeva pribaviti odobrenje putovanja. Podnositelj zahtjeva za svaki će zahtjev morati platiti naknadu za odobrenje putovanja od sedam eura.  Odobrenje putovanja bit će valjano tri godine.

Sljedeći tjedan u Europskom parlamentu moguće je glasovanje o izmjeni stava oko prijedloga uredbe o autorskim pravima koji je zauzeo Odbor za pravna pitanja. Stajalište tog odbora proglašeno je prilično kontroverznim, po jednima, ako se predložena pravila usvoje, Google, Facebook, Yahoo i drugi internetski divovi morali bi plaćati naknadu za objavljivanje tuđih djela i vijesti na kojima prilično dobro zarađuju,  a po drugima to predstavlja kraj slobodnog interneta kakvog danas poznajemo.Prema Poslovniku EP-a, u ponedjeljak će se tijekom plenarne sjednice objaviti odluka usvojena na Odboru za pravna pitanja da se započne s međuinstitucijskim pregovorima o Uredbi o autorskim pravima. Nakon objave, zastupnici će se moći usprotiviti odluci o započinjanju međuinstitucijskih pregovora do utorka u ponoć.Ako se više od 10 posto zastupnika (76 zastupnika) usprotivi, doći će do plenarnog glasovanja koje će potvrditi ili odbiti odluku odbora. Ovo dodatno glasovanje, bilo bi objavljeno u srijedu, a samo glasovanje bi bilo u četvrtak.U četvrtak i petak Europska komisija na čelu s predsjednikom Jean-Claude Junckerom boravi u Beču, tradicionalnom posjetu Komisije na početku svakog rotirajućeg predsjedništva.