Dnevne novosti

Sabor u četvrtak o 'energetskim' zakonima

12.07.2018 07:35 ZAGREB, 11. srpnja 2018. (Hina), Hrvatski sabor u četvrtak će, pretposljednjeg dana prije ljetnog odmora, raspravljati o konačnim izmjenama zakona o regulaciji energetskih djelatnosti i o tržištu električne energije kojima se ti akti usklađuju s EU-ovim smjernicama.
No, dan će započeti raspravom o prijedlogu Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da za trajanja zastupničkog mandata uskrati odobrenje za vođenje kaznenog postupka protiv nezavisnog zastupnika Željka Lackovića i SDP-ova Orsata Miljenića.

Izmjenama Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti uredit će se neovisnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (Here) i osigurati joj neovisnost u radu, objasnio je nedavno resorni ministar Tomislav Ćorić.

Izmjene Zakona o tržištu električne energije donose obvezu operatora prijenosnog sustava i vlasnika operatora prijenosnog sustava vezanu uz čuvanje povjerljivosti komercijalno osjetljivih informacija, a precizira se i pravo proizvođača da električnu energiju za potrebe crpnog (pumpnog) rada reverzibilne hidroelektrane nabavlja na veleprodajnom tržištu.

Propisuje se i obveza operatora prijenosnog sustava za izradu i objavu pravila za upravljanje zagušenjem unutar hrvatskog elektroenergetskog sustava, a HERA se određuje kao jedino nadležno tijelo za davanje ili odbijanje suglasnosti na pravila koje donosi operator prijenosnog sustava.

Vladin prijedlog donosi i odredbe o izdavanju jedinstvenog računa samo krajnjim kupcima iz kategorije kućanstava.