Dnevne novosti

U Sabor upućen prijedlog novog Zakona o djelatnosti socijalnog rada

13.07.2018 07:35 ZAGREB, 12. srpnja 2018. (Hina), Vlada je u četvrtak sa sjednice uputila u saborsku proceduru prijedlog novog zakona o djelatnosti socijalnog rada, kojim predviđa proširenje opsega djelatnosti socijalnog rada te prenašanje nadležnosti priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija na Hrvatsku komoru socijalnih radnika.
Novim bi se zakonom uredio sadržaj, uvjeti i način obavljanja djelatnosti socijalnog rada, standard obrazovanja, stručni nadzor nad obavljanjem djelatnosti socijalnog rada kao djelatnosti od interesa za državu. Njime se želi poboljšati kvalitetu djelatnosti socijalnog rada u Hrvatskoj, ističe ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

Uz do sada opisanu djelatnost  (informiranje, procjenjivanje, savjetovanje, socijalno mentorstvo, supervizija, psihosocijalno i psihoterapijsko savjetovanje, krizne intervencije itd.), tako se kao nove djelatnosti propisuje i vođenje slučaja, intervencije socijalnog rada, psihosocijalna podrška, rana intervencija, socijalno planiranje, profesionalna i organizacijska podrška te organiziranje i razvoj zajednice.

Jasnije se propisuju uvjeti za odobrenje za upis u imenike Hrvatske komore socijalnih radnika, odnosno postupak izdavanja odobrenja za samostalan rad (opća dopusnica), kao i uvjeti za prestanak prava na obavljanje djelatnosti socijalnog rada, a nadležnost priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija prenosi se na Hrvatsku komoru socijalnih radnika, rekla Murganić.

Dosadašnje odredbe vezane uz obavljanje privatne prakse i samostalnu profesionalnu djelatnost, objedinjuju se u odredbe vezane uz obavljanje djelatnosti socijalnog rada kao profesionalne djelatnosti te se jasnije uređuju uvjeti za obavljanje, privremenu obustavu i prestanak.

Proširuju se odredbe vezane uz čuvanje profesionalne tajne na način da se odredbe proširuju i na instrumente socijalnog rada i zaključna mišljenja. Radi jačanja kapaciteta i poboljšanja kvalitete rada Komore, navela je ministrica, mijenja se i sastav članova Upravnog odbora (UO) Hrvatske komore socijalnih radnika te se za dva člana smanjuje broj članova koje bira Skupština, a u UO se uvode predstavnici osnivača, odnosno ministarstva nadležnog za socijalnu skrb i Hrvatske udruge socijalnih radnika.

U Sabor je Vlada uputila i izmjene i dopune Zakona o edukacijsko-rehabilitacijskoj djelatnosti radi usklađivanja s odredbama Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija u dijelu propisivanja uvjeta za obavljanje edukacijsko-rehabilitacije djelatnosti kao regulirane profesije, kao i u dijelu javnih ovlasti Hrvatske komore edukacijskih rehabilitatora, koja bi trebala, kao nadležno tijelo provoditi postupak priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija.

Vlada je donijela i odluku o provedbi programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina kojim će se kroz tri ministarstva s ukupno 30 milijuna kuna financirati projekti  prijavljeni temeljem javnog poziva, a radi ostvarenja nacionalne mjere ravnomjernog razvoja svih krajeva države u skladu s načelima održivog razvoja i socijalne uključenosti.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta financirat će tako u ovoj godini projekte na područjima jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti i s udjelom više od 5 posto u stanovništvu pripadnika nacionalnih manjina.

Novac će biti namijenjen za projekte kojima se osigurava minimalni standard komunalne i socijalne infrastrukture kao i za poduzetnike i obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Vlada je osnovala i Organizacijski odbor za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, 4. i 5. kolovoza u Kninu, koji program obilježavanja treba predložiti Odboru za obilježavanje obljetnica.