Dnevne novosti

Jandroković: Još puno moramo raditi da bi se poboljšao imidž Sabora

16.07.2018 07:38 JANDROKOVIĆ

ZAGREB, 13. srpnja 2018. (Hina), Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je u petak kako se još puno mora raditi na tome da bi se imidž Sabora i percepcija u javnosti izmijenila nabolje, iako je Sabor u prvoj polovici ove godine radio više u usporedbi s 2015., 2016. i 2017 godinom.

"Vidim kakvu nam ocjenu daju građani pa bi bio pretenciozno da ja sad dajem četvorke ili petice. Očito da moramo još puno raditi na tome da bi se imidž Sabora i percepcija u javnosti izmijenila nabolje", izjavio je Jandroković na kraju redovnog zasjedanja prije ljetne stanke.

"Počeli smo raditi 11. travnja, do 13. srpnja bez prestanka se radilo tri mjeseca, ne sjećam se da je bilo saziva Sabora gdje se zaista tom dinamikom radilo. Imali smo 75 radnih dana što se tiče plenarnih sjednica, dakle to je više nego 2015., 2016. i 2017.

Donijeli smo 104 zakona i raspravili 299 točaka u prvoj polovici ove godine što su stvarno jake statističke brojke. Ali očito da još uvijek građani traže i očekuju od nas bolji i kvalitetniji rad",  kazao je.Službeni statistički podaci Sabora pokazuju da su zastupnici u prvoj polovici 2015. godine zasjedali 68 dana, donijeli 89 zakona i raspravili 217 točaka.

U prvoj polovici 2016. u 55 dana donijeli su 33 zakona i odradili 124 točke, a u usporednom razdoblju 2017. u 65 dana odradili 212 točaka i donijeli 74 zakona. Jandroković ističe i da su promjene saborskog Poslovnika učinile da rasprave budu sadržanije i fokusiranije na sam sadržaj.

"Jedan dio zastupnika koji možda nije bio vidljiv u radu Sabora po starom Poslovniku sada je kroz pojedinačne i rasprave klubova zastupnika dobio nešto vidljivije mjesto", rekao je Jandroković. Smatra da se mora nastaviti u istom duhu i pokazati ozbiljnost, fokus na sadržaje i donošenje kvalitetnih zakona iako je svjestan da će uvijek biti onih koji će raditi incidente i skandale.

Na novinarski upit smatra li da bi ponedjeljak trebao biti slobodan dan ako Hrvatska osvoji Svjetsko nogometno prvenstvo, Jandoković je odgovorio da će to sasvim sigurno biti dan veselja i radosti . "Koliko će se raditi i hoće li to biti neradni dan još ćemo se dogovoriti".

Dodao je da su nogometaši pokazali veliku požrtvovnost, domoljublje, odricanje i poniznost i da to može biti uzor po kojem se možemo svi ponašati.Utakmicu finala između Francuske i Hrvatske, kaže,  pratit će u  Zagrebu na nekoj od lokacija zajedno s obitelji, prijateljima i navijačima.