Dnevne novosti

U Sabor upućene izmjene Zakona o zaštiti potrošača

20.07.2018 07:40 KOLICA

ZAGREB, 19. srpnja 2018. (Hina), Radi usklađivanja s EU Direktivom o nepoštenoj poslovnoj praksi, kojom je za vrijeme posebnih oblika prodaje propisano obvezno isticanje redovne cijene i snižene cijene,

Vlada je u saborsku proceduru u četvrtak uputila izmjene Zakona o zaštiti potrošača kojima se propisuje da se obveza isticanja dviju cijena odnosi isključivo na prodaju unutar poslovnih prostorija, a ne i oglašavanje.

Po mišljenju Europske komisije, u važećoj odredbi zakona nije posve razvidno da se predmetna obveza odnosi na prodaju unutar poslovnih prostorija, kao i odnosi li se i na oglašavanje. Stoga se izmjenama jasnije propisuje da se obveza isticanja dviju cijena odnosi isključivo i samo na prodaju unutar poslovnih prostorija, a ne na oglašavanje.Na području javnih usluga, važećim Zakonom o zaštiti potrošača  propisana je obveza da u savjetodavnim tijelima osnovanima u jedinicama lokalne samouprave, kao i u povjerenstvima za reklamacije trgovaca pružatelja javnih usluga, moraju biti i predstavnici udruga za zaštitu potrošača.

"Budući da je Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisano da su poslovi zaštite potrošača u samoupravnom djelokrugu jedinica lokalne samouprave, predlaže se i da osnivanje savjetodavnih tijela ostane samo pri jedinicama lokalne samouprave koje odlučuju o pravima i obvezama potrošača javnih usluga definiranim Zakonom o zaštiti potrošača", rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Predlaže se da udruge za zaštitu potrošača, u cilju boljeg informiranja potrošača, na svojim mrežnim stranicama objavljuju popis jedinica lokalne samouprave i popis trgovaca - pružatelja javnih usluga, u radu čijih savjetodavnih tijela, odnosno povjerenstva sudjeluju njihovi predstavnici.

Radi istoga cilja predlaže se da Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora objavljuju na svojim mrežnim stranicama popis povjerenstava za reklamacije u kojima sudjeluju predstavnici udruga za zaštitu potrošača, koja su osnovana pri predmetnim komorama za pojedine djelatnosti koje obavljaju trgovci koji imaju do pet zaposlenih.

Predlaže se i obveza polaganja stručnog ispita za osobe koje obavljaju poslove savjetovanja potrošača temeljem javnog natječaja za koji su osigurana sredstava u državnom proračunu.

Vlada je uputila u sabor i prijedlog Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora kako bi se mrežne stranice i programska rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora učinila dostupnijima, prvenstveno osobama s posebnim potrebama, ali i svim korisnicima koji će u otežanim uvjetima vidljivosti imati više mogućnosti pristupanja sadržaju.

Vlada je danas održala prvu sjednicu u Svečanoj dvorani Banskih dvora, budući da su u tijeku radovi na dvorani Ban Jelačić, gdje se inače održavaju sjednice.Ukupna vrijednost svih radova i nabave opreme za dvoranu Ban Jelačić procjenjuju se na 4,1 milijun kuna plus PDV, a završetak radova predviđa se u prvom tromjesečju iduće godine.