Dnevne novosti

Ministri poljoprivrede G20 zabrinuti zbog "protekcionizma"

30.07.2018 07:05 BUENOS AIRES, 28. srpnja 2018. (Hina/Reuters), Ministri poljoprivrede zemalja G20 u subotu su izrazili zabrinutost zbog sve raširenije upotrebe protekcionističkih trgovinskih mjera koje nisu u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
Sudionici sastanka, uključujući i ministre iz SAD-a i Kine, u zajedničkoj su izjavi odlučnost potvrdili da neće usvajati "nepotrebne prepreke" trgovini te potvrdili prava i obveze koje proističu iz sporazuma WTO-a.

Ministri danas nisu pojasnili na koje su mjere mislili u zajedničkoj izjavi, ali su istaknuli da se, "imajući u vidu važnu ulogu WTO-a, slažu da nastave s reformom trgovinskih pravila u poljoprivredi". Sastanak dolazi u trenutku povećanih napetosti koje su poremetile poljoprivredna tržišta.

Kina i drugi američki trgovinski partneri uveli su mjere odmazde prema američkim farmerima nakon što je Trumpova administracija uvela carine na čelik i aluminij iz EU-a, Kine i Kanade. Njemačka ministrica Julia Klockner je potvrdila da se u Buenos Airesu vodi "iskrena rasprava" o tome da ne žele jednostrane protekcionističke mjere.

Ministra poljoprivrede SAD-a Sonny Perdue najavio da bi američki farmeri već u rujnu mogli dobiti subvencije iz planiranog paketa pomoći u vrijednosti od 12 milijardi dolara.

Očekuje se da bi američki poljoprivrednici, zbog mjera odmazde uvedenih nakon što je Washington uveo carine na kinesku robu, mogli pretrpjeti štetu od oko 11 milijardi dolara .Perdue je program pomoći nazvao privremenom mjerom za 2018. godinu.