Dnevne novosti

Poziv APN-a bankama da dostave ponude za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita

30.07.2018 07:31 ZAGREB, 27. srpnja 2018. (Hina),  Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je poziv za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita, kojim poziva sve kreditne institucije koje na području države mogu obavljati poslove davanja kredita na tržištu da dostave ponudu za sklapanje ugovora s Republikom Hrvatskom.
Ponudom se, navodi se u priopćenju Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja objavljenom u petak, kreditne institucije obavezuju obavljati poslove pod uvjetima i na način određen Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita ili pod uvjetom koji su za korisnika kredita ili Republiku Hrvatsku povoljniji od uvjeta propisanih Zakonom.

Ponude se dostavljaju najkasnije do 6. kolovoza 2018. do 14 sati, a njihovo javno otvaranje obavit će se istoga dana, također u 14 sati, u prostorijama APN-a. Izmjenama Zakona koje su donesene 29. lipnja 2018. godine omogućeno je daljnje subvencioniranje stambenih kredita za mlade, svake kalendarske godine do 31. prosinca 2020. godine.  

Javni poziv građanima za ovu kalendarsku godinu planira se raspisati u rujnu. Zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita moći će podnijeti građani s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna institucija, koji nisu stariji od 45 godina te koji, odnosno čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, u vlasništvu nema stan ili kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke na dan isplate kredita i čiji rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisiti će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi i kretati će se od 30 do 51 posto.