Dnevne novosti

Otvoreno e-savjetovanje o izmjenama Zakona o dodatku na mirovine - dodatak od 27 posto

01.10.2018 07:40 KALKULATOR

ZAGREB, 28. rujna 2018. (Hina), Na web stranici e-savjetovanja otvoreno je u petak savjetovanje o izmjenama Zakona o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, kojima bi se otklonile razlike u visini mirovina tako da se predlaže određivanje dodatka od 27 posto korisniku osnovne mirovine, u jednakoj visini kao i korisniku mirovine koji pravo ostvaruje isključivo u I. stupu nakon 2010. godine.

Izmjenama se predlaže korisniku osnovne mirovine određivanje dodatka na mirovinu određenu u I. stupu na dio mirovine za mirovinski staž ostvaren do početka primjene obveznog mirovinskog osiguranja individualne štednje (do 31. prosinca 2001.).

Na dio mirovine koja mu pripada za mirovinski staž od dana uvođenje II. stupa dodatak se korigira faktorom osnovne mirovine određenim za kalendarsku godinu u kojoj osiguranik stječe pravo na mirovinu (faktor osnovne mirovine za 2018. godinu iznosi 0,75 posto), odnosno dodatak iznosi 20,25 posto.

Time će se poboljšati materijalna i socijalna sigurnost korisnika starosne i prijevremene starosne mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, kojima je kao obvezno osiguranima i u obveznom mirovinskom osiguranju individualne kapitalizirane štednje u I. stupu određena osnovna mirovina, a u II. stupu mirovinu će ostvarivati prema programu mirovinskog osiguravajućeg društva, navodi se u obrazloženju.

Izmjenama zakona želi se ublažiti razlike između mirovina ostvarenih do 31. prosinca 1998. prema prijašnjim propisima iz mirovinskog osiguranja i mirovina ostvarenih nakon 1. siječnja 1999. prema općim propisima o mirovinskom osiguranju.

Time se ujednačavaju uvjeti pri određivanju prava iz mirovinskog osiguranja i ostvaruje ustavna odrednica o Hrvatskoj kao pravnoj i socijalnoj državi, smatra predlagatelj, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.