Dnevne novosti

Pavić pregovarao o plaćama s predstavnicima sindikata državnih i javnih službi

02.10.2018 07:20 ZAGREB, 1. listopada 2018. (Hina), Ministar rada i mirovinskoga sustava Makro Pavić izvijestio je u ponedjeljak da su održani pregovarački sastanci s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi te da je Vlada iznijela ponudu, a dogovoren je i novi pregovarački sastanak u četvrtak, kada će ministar financija Zdravko Marić detaljnije obrazložiti Vladinu ponudu.
To je regularan tijek pregovora, pregovaramo u dobroj vjeri i nadam se da ćemo ih zajednički uspješno zaključiti, rekao je Pavić novinarima nakon sastanaka s pregovaračkim odborima sindikata, no nije želio govoriti o pojedinostima Vladine ponude. Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša rekao je kako bi, da bi se plaće vratile na razinu iz 2013., morale rasti za tri posto.

Pričekajmo četvrtak, nije daleko, da ne licitiramo, pa ćemo vidjeti stvarno stanje, nalazimo se na početku listopada i stvarno je vrijeme da se to što prije definira. Slijedi definiranje državnog proračuna za iduću godinu, da stvari budu jasnije, dodao je Pleša.

Očekujemo Vladinu ponudu oko koje ćemo razgovarati, pričekajmo četvrtak pa ćemo biti pametniji, poručio je Pleša dodavši kako će o tome odlučiti u koordinaciji sa sindikatima javnih službi.

Podsjetio je da su u prošlosti imali puno zajedničkih  akcija zbog materijalnih prava članstva, a na pitanje o mogućnosti prosvjeda i štrajkova, ne budu li zadovoljni ponudom, Pleša je rekao kako će o tome odlučiti kada dobiju konačnu ponudu.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je kako je ponuda povećanja osnovice plaće za dva posto za policijskog službenika, koji ionako ima mizernu plaću, mizerna.

Državne službe za javnima kaskaju već godinama i Sindikat policije na to ne pristaje, poručio je Jagić i dodao da u policiji nitko neće raditi za takvu "crkavicu". Imali smo preliminarni sastanak, a u četvrtak ćemo s ministrom financija vidjeti kakve su mogućnosti , dodao je Jagić.

Upitan o sudjelovanju na prosvjedu protiv najavljene mirovinske reforme, Jagić je podsjetio da policajci imaju drugačije uvjete za mirovinu ali uvijek mogu dati solidarnu podršku.