Dnevne novosti

Sabor: Može li Zakon o nabavi i posjedovanju oružja iskorijeniti ilegalno oružje?

04.10.2018 07:35 ZAGREB, 3. listopada 2018. (Hina), Saborska rasprava o Prijedlogu Zakona o nabavi i posjedovanju oružja aktualizirala je u srijedu pitanje posjedovanja ilegalnog oružja, moglo se čuti da bi zakon imao smisla jedino ako bi se njime ta pojava mogla iskorijeniti, a primjedbi je bilo i na diskriminaciju po dobi obzirom da će stariji od 70 godina za dobivanje dozvole morati svakih pet godina na liječnički pregled.
Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić naglasio je kako je intencija predlagatelja pojednostaviti i ubrzati procedure za nabavu oružja, ali i zadužiti sve koji u tome sudjeluju da obave svoj dio posla - građani koji ga nabavljaju, liječnici koji trebaju dojaviti promjene u zdravstvenom stanju korisnika, posrednici i institucije koje sudjeluju u odobravanju.

U Hrvatskoj je registrirano oko 267.000 komada oružja, od čega najveći dio, 182.000, u svrhu lova, oko 80.000 u svrhu osobne sigurnosti i preko 5000 za sportsko streljaštvo.Vlasnici oružja su 104.000 fizičkih osoba i oko 4000 pravnih osoba.

"Tvrdite da država pokušava dodatnim normiranjem dovesti pod kontrolu držanje oružja, no u praksi te evidencije ne urode plodom jer ljudi skloni kaznenim djelima prelako dođu do oružja", poručio je SDP-ov Gordan Maras.

Također je je aktualizirao pitanje crnog tržišta oružja zbog obračuna klanova. Puca se, kaže, na cesti kao 90-tih u glavnom gradu i to s dugim oružjem.HSS-ov Davor Vlaović upozorio je da se 90 posto kaznenih djela učinjenih vatrenim oružjem počini ilegalnim oružjem, te se založio za stimuliranje vraćanja takvog oružja.

Manje od dva posto kaznenih djela počini se s prijavljenim oružjem"Manje od dva posto svih kaznenih djela počini se s prijavljenim oružjem.

Policija koristi operativne metode da spriječi ilegalne nabavke oružja, što će i dalje činiti", poručio je Katić. Kažimir Varda (Klub stranke rada i solidarnosti, reformista i nezavisnih zastupnika) požalio se na diskriminaciju po dobi zbog odredbe da dobna granica za obvezni zdravstveni pregled za nošenje oružja, nakon 70-te godine, bude svakih pet godina.

To je, smatra, velik udar na džepove umirovljenika - lovaca koji će sa 400 ili 500 kuna, koliko stoji pregled, puniti džepove medicini rada. Zašto onda nema dobne granice za političare i saborske zastupnike, pitao je Varda.

Preglede bi trebalo zadržati za sve, a ne samo one starije od 70 godina, mišljenja je Vesna Pusić (Glas). Za nju bi predložen zakon imao smisla samo ako bi se njime moglo iskorijeniti ili minimalizirati ilegalno posjedovanje oružja. Po nekim podacima, oko pola milijuna komada ilegalnog oružja nalazi se na hrvatskom tržištu, upozorio je SDP-ov Saša Đujić.

"Ne ubija oružje nego ljudi. Možete nožem rezati rajčicu, a možete nekoga i ubosti", rekao je Ivan Pernar (Živi Zid). Uvjeren je da predloženo olakšava legalno posjedovanje oružja, pa podržava da se onima koji nemaju povijest nasilnog ponašanja to i omogući.I Pernar je upozorio na problem posjedovanja ilegalnog oružja koje je, kaže, cilj svakog kriminalca. Zamjerio je jer nema primjerenih sankcija za posjedovanje ilegalnog oružja.