Dnevne novosti

Eurostat: stagnacija prometa u maloprodaji EU-a u kolovozu

04.10.2018 07:10 LUXEMBOURG, 4. listopada 2018. (Hina), Promet u maloprodaji na razini Europske unije tijekom kolovoza je stagnirao na mjesečnoj razini dok je na godišnjoj razini njegov rast ubrzao, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.
Sezonski prilagođen promet u maloprodaji na razini EU-a u kolovozu je stagnirao u odnosu na srpanj kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima pao za blagih 0,2 posto.

Najviše je porastao promet u maloprodaji u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 0,5 posto. Najviše je pak smanjen na benzinskim crpkama, za 0,9 posto, a blaži je pad prometa zabilježen i u kategoriji hrane, pića i duhana, za 0,3 posto.

U eurozoni je promet u maloprodaji tijekom kolovoza pao za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda smanjen za 0,6 posto. Najviše je smanjen promet u maloprodaji motornih goriva, za 0,6 posto. Upola slabiji pad zabilježen je u prodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda. Promet u trgovini na malo neprehrambenih proizvoda stagnirao je u odnosu na srpanj, procjenjuju u Eurostatu.

Među zemljama članicama najviše je tijekom kolovoza na mjesečnoj razini pao promet u maloprodaji u Latviji, za 1,2 posto, te u Poljskoj i Francuskoj, po 0,7 posto. Slijedi Finska s padom prometa u maloprodaji za 0,6 posto.

Najveći rast zabilježen je u Švedskoj, za 1,2 posto, potom u Portugalu, za 1,1 posto, te u Irskoj, Mađarskoj i Sloveniji, za po jedan posto.

Snažni rast prometa u EU na godišnjoj razini

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođen promet u maloprodaji na razini EU-a porastao je u kolovozu 2,4 posto, nakon 2,0-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.Pritom je u trgovini na malo neprehrambenih proizvoda zabilježen rast prometa za 3,5 posto. Gotovo upola slabiji rast zabilježen je u trgovini na malo hrane, pića i duhanskih proizvoda.

Promet na benzinskim postajama stagnirao je u odnosu na prošlogodišnji kolovoz, izračunali su u Eurostatu.U eurozoni je promet u maloprodaji tijekom kolovoza porastao 1,8 posto na godišnjoj razini, nakon blago naniže revidiranog, 1,0-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. Najveći rast prometa zabilježen je u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 2,9 posto. U trgovini na malo hrane, pića i duhana uvećan je 0,9 posto.

U maloprodaji motornih goriva zabilježen je neznatni pad prometa, za 0,3 posto.Među zemljama članicama najveći skok prometa na godišnjoj razini u kolovozu zabilježila je Irska, za 7,9 posto, potom Litva, za 7,4 posto te Mađarska, za 6,8 posto i Poljska, za 6,5 posto.

Pad prometa zabilježen je samo na Malti, za 2,1 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.U Eurostatovom izvješću nema podataka za Hrvatsku. Državni zavod za statistiku (DZS) u petak bi trebao objaviti izvješće o maloprodaji u Hrvatskoj u kolovozu. U srpnju je promet u trgovini na malo porastao rekordni 47. mjesec zaredom na godišnjoj razini.