Dnevne novosti

Predsjednica Grabar Kitarović u Slavonskom Brodu: Nove investicije i zapošljavanje ključni su za Slavoniju, Baranju i Srijem

10.10.2018 07:20 SLAVONSKI BROD, 9. listopada 2018. (Hina), Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović premjestila je svoj ured u Brodsko-posavsku županiju i Slavonski Brod poručivši u prigodnom obraćanju, nakon podizanja zastave predsjednice Republike u utorak, ispred zgrade županije, kako je u Brodsko-posavsku županija došla razgovarati s predstavnicima županije, gradova i općina o razvojnim planovima, ali o problemima koji tište građane Brodsko-posavske županije te naglasila da su nove investicije i zapošljavanje ključni su za Slavoniju, Baranju i Srijem.

"Mnogo se s pravom očekuje od mjera u sklopu projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem, posebice kada je riječ o otvaranju prostora novim proizvodnim i drugim razvojnim investicijama s krajnjim ciljem pune zaposlenosti, rasta plaća i standarda.

To je od ključne važnosti kako bismo zadržali mlade i očuvali ljudske resurse za buduće generacije", poručila je Grabar Kitarović. Podržala je nastojanja da se što više novca povuče iz europskih fondova, ali se i zalaže za pojačana državna ulaganja, kao i ulaganja javnih poduzeća.

"Hrvatskoj su potrebni daljnji, ciljani iskoraci u decentralizaciji", poručila je Grabar-Kitarović te ustvrdila da svaka mudra država vodi regionalno diferenciranu investicijsku i demografsku politiku.

"Očekujem stoga da će paket zakona nove faze porezne reforme ići u tom pravcu i omogućiti bitno manje troškove investiranja i veće plaće, posebice na područjima koja opravdano traže i očekuju povećanu državnu skrb", poručila je.

Predsjednica u Slavonskom Brodu i o problemu zagađenog zraka Dotaknula se i problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu rekavši kako je za srijedu sazvala sastanak s svim ključnim dionicima kako bi se taj problem razriješio, a o čemu je, podsjetila je, već ranije razgovarala s predsjednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom, prije nekoliko dana i s ministrom vanjskih poslova Ruske federacije od kojega je, rekla je, dobila uvjeravanja kako je Ruska federacija predana rješavanju toga problema.

Ispred zgrade Brodsko-posavske županije predsjednicu Grabar Kitarović dočekala je i pljeskom pozdravila skupina građana Slavonskog Broda te župan Danijel Marušić i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Pozdravljajući Kolindu Grabar Kitarović, župan Danijel Marušić zahvalio je Grabar Kitarović na dolasku rekavši kako njezin dolazak predstavlja ohrabrenje za sve stanovnike te županije, od starih do mladih, s jasnom porukom da ostanu živjeti na rodnom tlu.

Župan Marušić: Ako smo u Slavoniji pokleknuli, pružite nam ruku"Ako smo mi u Slavoniji pomalo poklenuli, vi nam pružite ruku, pomažete da ustanemo i ostanemo ponosni, kakvi ljudi ovoga kraja i jesu", rekao je župan Marušić. 

"Dobro došli i ugodno se osjećali i što više se naradili u Brodsko-posavskoj županiji", uputio je riječi dobrodošlice Kolindi Grabar Kitarović gradonačelnik Mirko Duspara te rekao kako očekuje od predsjednice da im pomogne u rješavanju brojnih problema.

Zastavu predsjednice Republike na jarbol ispred zgrade županije podigla je učenica slavonskobrodske Gimnazije Ana Imrović.

Prije dolaska pred županiju, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović položila je cvijeće i upalila svijeću kod spomenika 'Prekinuto djetinjstvo“ nedaleko središta Slavonskog Broda koji je podignut u spomen na 402 dječaka i djevojčica, smrtno stradalih u Domovinskom ratu u Hrvatskoj od kojih je samo u Slavonskom Brodu život izgubilo 29 djevojčica i dječaka.

Nakon radnog sastanaka sa predstavnicima županije i Grada Slavonskog Broda, predsjednica će održati sastanak s dekanom Slavonskobrodskog dekanata Ivanom Lenićem, s predstavnicima nacionalnih manjina te će primiti predstavnike udruga i pojedince.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović susrest će se s udrugama hrvatskih branitelja, nakon čega će položiti vijenac kod spomenika hrvatskim braniteljima, a potom posjetiti Strojarski fakultet.

Predviđen je i obilazak tvrtke Simplex d.o.o. u Gornjoj Vrbi te tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila d.d.Grabar-Kitarović posjetit će i Graničnu postaju policije Stara Gradiška a boravit će i u Okučanima, gdje će se u Domu kulture susresti sa građanima.