Dnevne novosti

Predstavljen projekt za lakše uključivanje beskućnika i ovisnika na tržište rada

16.10.2018 07:13 ZAGREB, 15. listopada 2018. (Hina) - Europski projekt humanitarne organizacije Zajednice Susret pod nazivom "Upoznaj me, nauči me, zaposli me!" koji će za 30 beskućnika ili liječenih ovisnika olakšati ponovno uključivanje na tržište rada predstavljen je u ponedjeljak u zagrebačkom hotelu Panorama.
Projekt s 1,5 milijuna kuna financira Europski socijalni fond, trajat će 24 mjeseca do 31. kolovoza 2020. , a  provoditi će se u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Brodsko-posavskoj županiji. Uz nositelja projekta, humanitarnu organizaciju  "Zajednica susret" , partneri u projektu su Udruga Vestigium i Hrvatska mreža za beskućnike. Cilj projekta je jačanje korisnika za tržište rada, a ciljane skupine su beskućnici i liječeni ovisnici koji su dugotrajno nezaposleni, kojima često nedostaje radnog iskustva i ranjiva su skupina, kazala je na predstavljanju suradnica na projektu Ela Megla.

U  sklopu projekta za korisnike će biti organizirane radionice o izradi životopisa i molbi za posao, o poduzetništvu i samozapošljavanju, jačanju komunikacijskih vještina, jačanju samopouzdanja, ali i edukacije o uzgoju bilja, uramljivanju, izradi predmeta od keramike, pruća ili suvenira od drva, kao i osposobljavanje za računalnog operatera.U okviru projekta predviđena je i edukacija za 20 stručnjaka koji rade s beskućnicima i ovisnicima u vidu radionica o tehnikama motivacije, posttretmanskom prihvatu i mentalnom zdravlju.

Predsjednica Zajednice Susret Suzane Horvat Kutle kazala je da će tim projektom njezina organizacija dobiti jedan novi zamah i mogućnosti za ostvarivanje svojih ciljeva.Jadranka Ivandić Zimić iz Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Hrvatske kazala je kako je to hvalevrijedan projekt istaknuvši kako bez resocijalizacije nema potpunog oporavka.