Dnevne novosti

Plenković na svečanoj sjednici makarskog Gradskog vijeća: Investicije u Hrvatskoj dvije milijarde eura

25.10.2018 07:30 MAKARSKA, 24. listopada 2018. (Hina), Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u srijedu u Makarskoj na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada ponovno istaknuo kako će investicije ove godine u Hrvatskoj iznositi dvije milijarde eura, što su  najveće dosadašnje investicije u jednoj godini.
"Prošle godine investicije su iznosile milijardu i 840 milijuna eura a ove godine će biti dvije milijarde što znači kako će ovo biti godina u kojoj će Hrvatska imati najviše investicija u jednoj godini. Time ostvarujemo gospodarski rast," istaknuo je Plenković u govoru na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Makarske u povodu Dana Grada.  

On je rekao kako je Makarska jedna od najprivlačnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj te da ta činjenica ima udjela i u povoljnim turističkim rezultatima. "Ove će godine Hrvatska imati rekordnu i najuspješniju turističku sezonu dosad. Očekujemo do kraj godine 19,5 milijuna dolazaka, 106 milijuna noćenja i prihod iznad 12 milijardi eura. Makarska je u tomu dala svoj obol," rekao je premijer Plenković. 

Kako je ocijenio, ovogodišnji turistički rezultati potvrđuju da je turizam s udjelom od 20 posto u BDP-u "jedna od ključnih grana za ekonomski razvoj Hrvatske na prihodovnoj strani našeg proračuna koji generira suficit od 3,15 milijardi kuna, a da nemamo ovu situaciju s brodogradnjom on bi bio najmanje  na toj razini i ove godine. Dan Grada Maorske obilježava se u spomen na 24. listopada 1865., kada su tadašnje makarske vlasti odlučile da službeni jezik u Makarskoj bude hrvatski jezik.

Po Plenkovićevim riječima, to govori o domoljublju i privrženosti našem identitetu jer Maraska je grad koji njeguje "našu vjeru i naš hrvatski identitet." Premijer Plenković je posebice pozdravio demografske mjere koje se poduzimaju u Makarskoj.

"Za svako novorođeno i drugo dijete grad Makarska daje 2.500 kuna a za svako sljedeće povećava se izdvajanje za 1.000 kuna. To znači da vi vodite računa o ključnom problemu hrvatskog društva i hrvatske nacije u ovom trenutku. Vjerujem kako ćemo kombinacijom nacionalnih i lokalnih mjera doći i do napretka po pitanju prirodnog priraštaja i demografske obnove," rekao je Plenković obraćajući se nazočnima na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Makarske.  

Plenković je također rekao kako je izgradnja dječjih vrtića jedna od ključnih tema politike demografska revitalizacije u Hrvatskoj dodavši kako mu je drago da se tako razmišlja i u Makarskoj.  

Podsjetio je kako je vlada početkom svibnja ove godine na sjednici u Splitu donijela zaključke i koji će olakšati poteškoće u prometu koje Makarska ima tijekom turističke sezone. "Ti zaključci se odnose i na rekonstrukciju križanja državnih cesta DC8 i DC512 i županijske ceste 6197 u vrijednosti oko 21 milijun kuna," rekao je premijer.  

Na svečanoj su sjednici ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i gradonačelnik Makarske Jure Brkan, potpisali ugovor o sufinanciranju obnove zgrade policijske postaje u Makarskoj. Ministar Božinović je novinarima rekao kako će obnova zgrade policijske postaje u Makarskoj koštati 500.000 kuna, od čega će Grad Makarska osigurati 400.000 kuna,  a Ministarstvo unutarnjih poslova 100.000 kuna.