Dnevne novosti

Perko: Europski fondovi, novi proizvodi i izvoz strateške odrednice HBOR-a

26.10.2018 07:10 DUBROVNIK, 25. listopada 2018. (Hina), Strateške odrednice Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) su europski fondovi, uvođenje novih proizvoda na tržište te poticanje izvoza, poručila je u četvrtak predsjednica uprave te banke Tamara Perko prilikom otvaranja HBOR-ove međunarodne konferencije o poticanju izvoza.
Kada je riječ o uvođenju novih proizvoda na tržište, u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju Perko govori o venture capital i equity fondovima. Pritom, napominje da je projekt venture fonda u nešto naprednijoj fazi i nada se da će tržištu biti predstavljen do kraja ove godine. Tim cijelim procesom upravlja Europska investicijska banka (EIB), koja ima značajno iskustvo u tom području.

Što se, pak, tiče equity fonda, on bi tržištu trebao biti predstavljen iduće godine, a kako se moglo čuti, vrijednost tog fonda će biti oko 70 milijuna eura, a venture fonda 40 milijuna eura.Po pitanju europskih fondova, Perko je podsjetila da je prošlo godinu dana od postavljanja prvog financijskog instrumenta za rast i razvoj, namijenjenog malim i srednjim poduzetnicima.

Osim toga, Perko je navela i pokretanje financijskog instrumenta usmjerenog na energetsku učinkovitost, prije svega javnih zgrada i javne rasvjete. Do kraja godine slijedi predstavljanje financijskog instrumenta za ruralni razvoj, a iduće instrument također iz područja energetske učinkovitosti, no vezan za privatni sektor.

S obzirom da je HBOR prvenstveno izvozna banka, odnosno izvozno-kreditna agencija, Perko kaže da je prirodno da stavlja fokus na izvoz, pri čemu posebno ističe dio koji se odnosi na osiguranje izvoza, a banka ove godine obilježava i 20. obljetnicu pokretanja tog modela.

Najčešći prigovor koji dobivaju je cijena kredita prema izvoznicima, odnosno da su kamatne stope previsoke, a Perko kaže da rade na tome da dođu do što jeftinijih izvora financiranja.

Izloženost HBOR-a Uljaniku i 3, Maju poprilična

Na marginama konferencije, odgovarajući na pitanje novinara o izloženosti HBOR-a Uljaniku i 3. Maju, kazala da je ta izloženost poprilična, no kako ne smije otkriti točan iznos.

Kaže da uloga HBOR-a u eventualnom spašavanju Uljanik Grupe ovisi od plana restrukturiranja, kojeg još nisu vidjeli pa stoga i ne znaju početne pozicije. Ako ih Vlada išta zatraži tu su, poručuje Perko, no dodaje i da podrška naravno mora imati smisla "jer ako se daju dodatni novci mora postojati i određena razina sigurnosti da će se oni i vratiti".

Z. Marić: Glavni fokus mora biti na podizanju standarda i zaposlenostiMinistar financija Zdravko Marić poručio je da je izvoz najzdravije i najpropulzivnije tkivo hrvatskog gospodarstva, koje je u cijelo ovo vrijeme globalnih izazova pokazalo "otpornost i tvrdoglavost" te se nada će i dalje biti značajan akter u gospodarskoj aktivnosti Hrvatske.

Marić je istaknuo suradnju s EIB-om, a putem nje i nastavak suradnje s ostalim međunarodnim financijskim institucijama, s ciljem da se pospješi kreditna, investicijska i ukupna gospodarska aktivnost u Hrvatskoj. 

Poručuje da glavni fokus mora biti na podizanju standarda i zaposlenosti, jer se bez podrške snažnog gospodarstva teško može odgovoriti na ključne izazove poput demografije.Kaže da Hrvatska nekoliko godina bilježi stopu rasta od tri posto, no kako je u ovom trenutku potencijal hrvatskog gospodarstva ispod toga.

"Mi moramo svi skupa učiniti sve što je potrebno kako bi se potencijal gospodarstva digao na više stope rasta", poručuje Marić.Ističe da Vlada HBOR vidi kao stožernu instituciju te značajan alat i produženu ruku prema hrvatskom gospodarstvu, te kako joj daje punu podršku.